Szerző: Koi Tamás

2017. február 2. 09:38

Frissítve: kiürül a Mobiltárca

Mind a Vodafone-nál, mind a Telekomnál megszűnik a bizonyos készülékekkel igénybe vehető virtuális tárcaszolgáltatás, mely MyWallet és MobilTárca néven futott, és lehetővé tette többek közt, hogy az ügyfelek a mobiltelefonjukat úgy használják, mint egy érintős bankkártyát.

Inkább egy hosszasan elnyújtott felhasználói tesztnek, mintsem kereskedelmi üzemnek volt tekinthető  a magyarországi mobilszolgáltatók saját virtuálistárca-szolgáltatása, mely 2014-ben, illetve 2015-ben indult útjára, részben egy nemzetközi kezdeményezés részeként. A Mobiltárca szolgáltatás (melyet a Magyar Telekom ugyanezen a néven, a Vodafone pedig Vodafone Wallet néven kínált) többek között lehetővé tette, hogy az ügyfelek az NFC-s okostelefonjukkal fizessenek úgy, mint egy érintés nélküli bankkártyával, valamint egyéb, hasonló kényelmi szolgáltatásokat igénybe vegyenek.

Mindezt az ügyfelek részére átadott, speciális biztonsági elemeket tartalmazó SIM, valamint az azzal összekapcsolt mobilalkalmazás tette lehetővé, az üzleti modell pedig az volt, hogy az operátorok bizonyos feltételek alapján kapcsolatot biztosítanak ehhez a felülethez különböző szolgáltatóknak, pénzügyi intézményeknek. A Magyar Mobiltárca Szövetség által életre hívott megoldás azt az idealizált képet vázolta fel, hogy az előfizetőknek idővel semmilyen, hagyományos tárcára nem lesz szükségük, hiszen a mobiljukban tárolhatják majd a bankkártyáikat és a különböző klubkártyáikat, hűségkártyájukat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Végül ez az idillinek látszó állapot nem valósult meg a gyakorlatban. A mobiltárcát ugyan a Magyar Telekom 2014. decemberében elindította (majd később csatlakozott a Vodafone Magyarország is), virtuális bankkártyát csak egyetlen bank, az OTP bocsátott ki, illetve a klubkártyák és a hűségkártyák körében sem lehetett éppen dúskálni. A Mobiltárca Szövetség kudarcát egyszersmind az is jól érzékeltette, hogy bár a nyilvános tesztben részt vett, végül kereskedelmi szolgáltatásként soha nem kínált secure SIM-alapú virtuális kártyaszolgáltatást a Telenor Magyarország.

A szolgáltatást elsőként élesítő Telekom éppen a napokban értesíti meglévő Mobiltárca ügyfeleit arról, hogy a rendszer április 1-jén megszűnik. A SIM-re aktivált virtuális kártyákat ezt követően deaktiválja a szolgáltató, a SIM ugyanakkor változatlan feltételekkel tovább használható majd. A Vodafone Magyarország weboldalán mindössze annyit közöl, hogy virtuális bankkártya 2017. február 1-től nem igényelhető a Vodafone Wallethez.

Frissítés: A Telekom azért nem marad mobilos fizetési megoldás nélkül - tájékoztatta lapunkat a cég Kommunikációs Igazgatósága, a cég továbbra is "hisz abban, hogy a mindig kéznél lévő mobiltelefonnak fontos szerepe lehet a fizetésben, hiszen segítségével könnyen, gyorsan fizethetünk készpénzmentesen". Az április elsejével kivezetett MobilTárca helyére még az év során új fizetési applikáció érkezik, igaz, egyelőre nem tudni, pontosan mikor.  A MobilTárca kivezetéséről a cég SMS-ben értesítette már az érintett ügyfeleket, ezzel több teendőjük nincs - mondja a Telekom.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról