Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 20. 14:29

A Google a turisztikai piacra vágyik

Több újdonsággal is előrukkolt a Google az utazási piacon, így már szinte a teljes utazást lefedi szolgáltatásokkal. A Destinations Amerika után világszerte megjelenik majd a mobilos és a webes keresőben. Az újonnan kijött Google Trips pedig a városon belül segíti a turistákat programot találni.

Új mobilalkalmazást hozott ki a keresőcég Google Trips néven, és egyúttal bejelentette, hogy a Google Destinations is megjelenik desktopon, ráadásul világszerte. Ezekkel az újdonságokkal és a repülőjegy-összehasonlító Google Flights alkalmazással már összeáll a kép, hogy a keresőóriás az utazási piacon is masszívan megvetné a lábát és horizontálisan terjeszkedne.

Az úti cél ötletétől a foglalásig

Egy teljes kiruccanás megtervezhető, lebonyolítható és archiválható lesz a Google-lel, legalábbis ha minden funkció hazánkban is elérhetővé válik. A Destinations eredetileg csak mobilra készült, és eddig Amerikában volt használható, de a Techrunch értesülései szerint hamarosan mindkettő megváltozik.

A Destinations funkció használatához nincs szükség külön alkalmazásra, hanem a Google keresőjében bármilyen úti célra a "destinations" kifejezéssel közösen keresve megjelennek a hozzá tartozó repülőjegy és a hotel információk, más alapadatok mellett. Beállítható, hogy hozzávetőleg a felhasználó mennyit szeretne a kirándulásra költeni, majd a Google megjeleníti az optimális utat és szálláshelyet. A szolgáltatás elindítását márciusban a cég azzal indokolta, hogy 50 százalékkal megnövekedtek az utazási keresések, és sietett kiszolgálni ezt az igényt, persze nem jótékony célból, e kereséseket kiválóan tudja a cég monetizálni.

A tervezés után a folyamat a Google Flights oldalon folytatódhat, ahol meg is vehető a kinézett repülőjegy. Az alkalmazást még 2010-ben az ITA Software-től vásárolta meg a vállalat 700 millió dollárért, ez addigi történetének negyedik legnagyobb akvizíciója volt. Már akkor arról beszéltek, hogy az utazás az egyik legnagyobb üzlet az interneten, amelyre a felhasználók a legtöbbet költik. Az üzlet feltehetően megérte a Google-nek, mivel a repülőfoglalós szolgáltatáson túllépett a mostani újításokkal.

A turista teljes programját megtervezi

Az út lefoglalása után a helyi programok megtervezéséhez az új Google Trips nyújt segítséget. Az alkalmazásban városok szerint kereshet a felhasználó, majd a város kiválasztása után megtekintheti a hozzá tartozó hotel- és repülőfoglalásait, listázhatja a látnivalókat, a kipróbálható éttermeket, bárokat vagy kávézókat. A kereső könnyen be tudja húzni a találatokat és értékeléseket, miközben bőven kap lehetőséget arra, hogy előnyben részesítsen néhány fizetős helyet. Ezek mellett plusz információkat is kínál az utazóknak, például a helyi egészségügyről, fizetőeszközökről, Wi-Fi-lehetőségekről és a kiemelt üzletekről. Ezek persze mind-mind olyan elemek és felületek, amelyeket egyenként is értékesíteni tud hirdetésekkel a cég, a repjegyen vagy autóbérlésen elért jutalékon felül.

01:49
 

Introducing Google Trips

Még több videó

A leghasznosabb a Google Trips funkciói közül a napi programbeosztást segítő "Day plans", amely előre összeállít lehetséges csomagokat az egymáshoz közel lévő nevezetességekből. A beállításokkal pedig tovább szabályozható, hogy melyik nap mely időszakában keres programot a turista - erre a programtól kész választ kap, a pontos útvonallal együtt. Nemrégiben a TripAdvisor is hasonló irányba nyitott a Citymaps felvásárlásával, de az új funkciók még nem jelentek meg, úgyhogy a Google Trips előnyre tehet szert a másik nagy utazási ajánló appal szemben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Regisztráció után a mobilapp rákérdez, hogy behúzhatja-e a Gmail adatait, majd ennek jóváhagyása után listázza, hogy hol járt mostanában a felhasználó, és hová megy legközelebb. Az adatokat az emailekben szereplő foglalási adatokból nyeri ki, de a beállítások között kikapcsolható ez az opció. Az elrejtés persze nem jelenti azt, hogy a Google nem fog hozzáférni az adatokhoz, csak nem fogja megjeleníteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról