Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 25. 12:00

Mégiscsak lehet DDR5 memória

A GDDR5X-szel lefektetett fejlesztését vinné tovább a DDR5 memóriákkal a Micron. A megoldás ezzel egy újabb evolúciós lépcső lenne, mellyel viszonylag egyszerűen és kockázatmentesen lehetne növelni a modulok sávszélességét.

Pedzegette a következő DDR szabványt a Micron, a memóriagyártó a Hot Chips 2016 konferencián beszélt az iparági szabvány újabb lehetséges verziójáról. Innováció helyett a cég inkább az elődök által kitaposott úton menne tovább, az effektív sávszélességet az adatszavak (data word) növelésével próbálja emelni a Micron. Az új szabványra épülő modulok mintáit 2018-ban kezdené el szállítani a vállalat, a piaci megjelenés pedig legkorábban 2019-ben lehet esedékes.

A memóriagyártó a DDR4-nél elnapolt, illetve az azóta GDDR5X-szel piacra dobott módszerrel képzeli el a szabvány továbbfejlesztését, azaz 16-ra emelné a memóriasínre küldött adatszavak számát. A DDR4 esetében ezt elsősorban két okból halasztották el, a memórialapkák mérete jelentősen megnőtt volna az emiatt szükséges extra kivezetések miatt, illetve a 16 szavas beolvasás nem passzolt volna a processzorok 64 bájtos cache vonalmérethez, ami negatív hatással lett volna a teljesítményre.

Emiatt az aktuális szabványban két bankcsoportot hoztak létre, így a DDR4 kétszer nyolc memóriabankot tartalmaz, egy-egy csoportba szedve úgy, hogy egyetlen chipben négy darab négy bankból álló csoport található, melyekből a vezérlés egyszerre kettőt vagy négyet választhat ki.

A DDR5 ezt is növelné, a 16 szavas beolvasás mellett 16-32 bankot képzel el összesen nyolc csoportban a Micron, az emiatt megnőtt lapkaterületet pedig kisebb, 20 nanométer alatti csíkszélességgel kompenzálná a gyártó. Ezen a téren jelenleg a három memóriagyártó, tehát a Samsung, az SK Hynix, és a Micron közül jelenleg a piacvezető Samsung áll a legjobban, a dél-koreai cég már javában dolgozik a 18 nanométer bevezetésén, ami jelen állás szerint még idén megtörténhet.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A fejlesztésekkel a DDR5 megduplázná az egységnyi magórajellel elérhető sávszélességet, így a szabvány effektív 3200-tól 6400 MHz-ig skálázódna. Emellett a feszültséget is csökkentené a Micron, a DDR4 1,2 voltos értékét 1,1 voltra mérsékelné a cég, minek köszönhetően valamelyest csökkenhet a fogyasztás. A chipek kapacitását illetően a cég 8-32 gigabittel számol, tehát a legnagyobb egység 4 gigabájtos lenne.

Ezzel a DDR5 tovább menetelne az elődök által kitaposott úton, melynek célja sávszélesség folyamatos, de lassú növelése, a fogyasztás kordában tartása mellett. A konzervatív megközelítés egyik oka a költségek szinten tartásában rejlik, a forradalmi újítások ugyanis rendszerint komolyabb befektetéseket igényelnek, a fejlesztési és gyártási kiadások mellett pedig az implementáció is drágább. Az irány elsősorban kiszolgálók miatt fontos, a szerverek kapacitásigénye ugyanis folyamatosan növekszik, mely viszonylag egyszerűen és költséghatékonyan elégíthető ki DDR szabványú modulokkal.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.