Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 22. 15:45

Óradíjas rendszerben is használható az Amazon Workspaces

Már igény szerint akár megkezdett óránként is számláz az Amazon Workspaces szolgáltatása. Az új rendszerrel a vállalat a rövidebb projekteken vagy részmunkaidős alkalmazottakkal dolgozó cégeknek kedvezne.

Új konstrukcióban is elérhetővé teszi virtuális desktop szolgáltatását az Amazon, a Workspaces mostantól óradíjas formában is igénybe vehető. Az AWS felhőjében futó, biztonságos online asztali környezetet biztosító szolgáltatásba frissen érkező újítás elsősorban azoknak a rövidebb projektekkel dolgozó vállalatoknak jöhet jól, amelyeknek több, részmunkaidőben dolgozó, esetleg sokat utazó alkalmazottja van, tehát akiknek rövid munkaidejük miatt nem érné meg havidíjas rendszerben előfizetni a felhős desktop szolgáltatásra.

A frissen indított, megkezdett órákat számláló díjszabás AutoStop néven rajtol - szemben a havonta számlázó AlwayOnnal - ezt a konstrukciót választva pedig a szolgáltatás bejelentkezéskor egyből elindítja a díjszámlálót, amely nevéhez méltóan automatikusan leállít, ha a felhasználó egy adott időtartamnál hosszabb időre jelentkezik ki. Hogy a számláló mennyi idő után álljon le, azt az ügyfél manuálisan állíthatja be, a legrövidebb várakozási idő egy óra, a leghosszabb pedig két nap.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fontos említeni, hogy egy kisebb havidíjjal az óránkénti díjszabás esetén is számolni kell, ez az Amazon szerint az "infrastruktúrafenntartásra" elkülönített összeg. A pontos havidíjak az Amazon hasonló online szolgáltatásainál hagyományosan területenként változnak, és az óradíjaknál sincs ez máshogy: az európai régióban az alaphardvert, azaz egy vCPU-t, 2 gigabájt RAM-ot és 10 gigabájt felhasználói tárhelyet használó Value virtuális desktop 8 dollár fix havidíjért, illetve megkezdett óránként 23 centért vehető igénybe. Ehhez képest ugyanennek a konfigurációnak a hagyományos havidíja 27 dollár. A legizmosabb, Performance csomag már havi 13 dollár fix díj és 61 centes óránkénti ár ellenében használható - havidíjas rendszerben 64 dollárt kell kicsengetni érte. A költségek persze saját licencek használatával néhány dollárral csökkenthetők, sőt a szolgáltatás adminisztrátorai azt is beállíthatják, hogy a Workspaces automatikusan váltson havidíjas konstrukcióra, ha az óránkénti számlázás meghaladná a havidíj összegét.

De nem az új díjazási konstrukció az egyetlen újítás a Workspaces háza táján: az Amazon a felhasználói visszajelzésekre hallgatva az egyes virtuális desktopok gyökérkönyvtárának méretét 80 gigabájtra növelte, így jóval több alkalmazás telepítésére van lehetőség. A megnövekedett tárterületet a jelenleg aktív virtuális desktoppal rendelkezők is igénybe vehetik, nekik a virtuális gép felelős adminisztrátorával kell felvenni a kapcsolatot, aki adatvesztés nélkül áthúzza az adott környezetet a felhizlalt tárhely fölé. A Workspaces új funkciói már igénybe vehetők, az érdeklődők azokról a vállalat weboldalán tájékozódhatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról