Szerző: Habók Lilla

2016. augusztus 9. 09:30

Mobilhirdetések: megállíthatatlanul növekszik a piac

A mobilfelületek egyre vonzóbbak hirdetői szemmel is, a befektetett összegek egyre nagyobb megtérülést mutatnak. Ennek ellenére a mobilos költés jócskán elmarad a felhasználók mobilon eltöltött idejéhez képest. A mobilhirdetésekbe fektetett bizalom egyelőre a korai webes hirdetések történetéhez hasonló.

A mobilhirdetési piac előzményeiről, lehetőségeiről és aránytalanságairól készített részletes elemzést a TechCrunch. A médiatörténetet egészen az első webes banner reklám megjelenéséig vezetik vissza, amelyre 1994. október 27-én került sor. Ez indított el egy lassú folyamatot, amelynek során a nézők figyelme egyre inkább a web felé fordult, és ezt követték a hirdetők is.

Webes hirdetéstörténet

A Dotkomlufi idejére már a felhasználók behúzásának minden lehetséges módját kihasználták a hirdetők, melyek közül a webes hirdetések váltak a legnépszerűbbé. 1999 végére az internetes reklámokból származó bevétel 4,62 milliárd dollárra ugrott, de ekkor még a hirdetésekbe fektetett összegek megtérülése e költést még nem támasztotta alá és nem is volt elég fogyasztó a növekedés fenntarthásához. A Dotkomlufi kidurranása után a piac 2004-ig nem tudott olyan bevételi szintet elérni, mint amit 2000-ben sikerült.

A növekedés azért idővel helyreállt az internetes penetráció, és a sávszélesség növekedésével, illetve az elérés árának csökkenésével, így az internet átalakult azzá, amit manapság tapasztalunk. A fogyasztók figyelme a digitális formátumok felé fordult, és 2015-re a hirdetések piaci megoszlásából már az internetes média kapta a legnagyobb, 33 százalékos szeletet.

A mobilhirdetések növekvő piaca

A hirdetési piac növekedése 2009-ben kapott új lendületet, amibe immár egyre inkább besegített a mobilhirdetések megjelenése is. A hagyományos webes felületek és a mobilos (natív) felületek közötti lassú áttolódás azóta is zajlik, párhuzamosan a desktop-mobil átállással: a felhasználók egyre több időt töltenek a mobiljukkal, ami már felülmúlja az asztali gépek mellett fogyasztott média- és a webes tartalmakat.

A hirdetési bevételeken belül 2015-re már a mobilhirdetések jelentik a legnagyobb, 35 százalékos bevételt, melyet a keresőkből (34 százalék), a bannerekből (13 százalék) és a digitális videókból (7 százalék) származó bevételek követnek. A mobillal eltöltött idő növekedését figyelve azonban a mobilhirdetésekre fordított összegek sokkal jobban is növekedhetnének.

A mobilon is hirdetők kiszolgálására néhány cég már nagy üzletet épített: a Facebook hirdetési bevételeinek nagyjából 82 százalékát tették ki a mobilos hirdetések 2016 első negyedévében, a Google Universal App Campaigns terméke pedig 2 milliárd alkalmazásletöltéshez vezetett, ami letöltésenként 1,5 dollárral számolva 3 milliárdos bevételt jelent.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mindkét cég hallgat arról, hogy mely hirdetőknek köszönhetik a nagy költekezést. Az első időszakban azok a cégek választották a mobilapp hirdetéseket, akiknek nem nagyon volt más lehetőségük, például mert kizárólag mobilos alkalmazásokkal foglalkoznak. Jelenleg a top 10 leggyorsabban növekedő alkalmazás 50-100 milliós letöltőszámmal a következő, amiből következtetni lehet a mobilhirdetésre fordított nagyobb összegekre: Opera Mini böngésző, Uber, File Commander – File Manager, Sing! Karaoke (Smule), SimSimi, Kika Keyboard, Slither.io, Clash Royale, SuperB Cleaner (Boost & Clean), Microsoft World. Ahogy a listával kapcsolatban Chris Cunningham, az IronSource mobil és brand partnerekkel foglalkozó igazgatója fogalmaz: „a mobilra fordított költségvetést nem olyan nagy márkák határozzák meg, mint a Coca-Cola, hanem játékok vállalatai és életmód appok”.

Harc a felhasználókért

A hagyományos piaci szereplők is belátták a mobil szerepének növekedését, és hogy az alkalmazások sokkal jobb felhasználói élményt nyújtanak más hirdetési formáknál. A fogyasztók ezért jobban elköteleződnek a mobil appok iránt mint akár a mobil web iránt, számokra fordítva a mobilos hirdetések 100 százalékos megtérülés helyett 300 százalékot hoznak. A comScore tanulmánya szerint a felhasználók több mint három órát töltenek havonta a top 1000 legnépszerűbb alkalmazással, ami 18-szor nagyobb idő, mint amennyit a látogatok a top 1000 mobil webes oldalon böngésznek.

A mobil appokkal szembeni fogyasztói elköteleződés jól látható, a hagyományos hirdetők mégsem szeretnének egy csatornától függeni, hanem továbbra is több csatornát vesznek igénybe az új vásárlók/felhasználók bevonzásához, vagy éppen a meglévő vásárlókat új appok használatára próbálják rábírni. Az appok beillesztése a marketing csatornák közé egyre fontosabbá válik, és ezek a cégek képesek lehetnek a mobilos üzlet növelésére olyan formában, hogy ne kelljen olyan hatalmas összegeket fizetniük, mint a korábban kísérletező cégeknek kellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról