Szerző: Koi Tamás

2016. július 19. 14:13

Húzgálja a kábelszolgáltatók bajszát a Telenor

Tovább erősíti az évekkel ezelőtt magára öltött cordcutter szerepet a Telenor Magyarország. A szolgáltató mostantól egybe csomagolt tévéelőfizetéssel és mobilnettel próbálja elhódítani leginkább a fiatalabb ügyfeleket a nagyobb kábelcégektől, elsősorban természetesen a Telekomtól.

Deklaráltan a kábeles internet és a kábeltévé együttes kiváltására létrehozott új szolgáltatás-adatcsomagok jelentek meg a Telenor Magyarországnál My Hipernet Home néven. A szolgáltató az új konstrukcióba integrálta a MyTV tévészolgáltatást, valamint különböző nagyságú mobilnet-keretet épített be, ráadásul ebbe a keretbe a tévészolgáltatás által generált adatforgalom nem is számít bele. Jöttek új, zenei szolgáltatáshoz használható adatcsomagok is, melyek szintén korlátlanságot biztosítanak egyes, kiválasztott streaming zeneszolgáltatások használata során.

Komámasszony hol az olló?

A most bejelentett My Hipernet Home csomagok négy változatban érhetők el a Telenornál, ebből a legolcsóbb konstrukció, az S jelzésű havi 4590 forintért kínál 25 GB adatot és 18 tévécsatornát. A legdrágább, My Hipernet Home XXL csomag ára éppen megáll tízezer forint alatt, ezért már 100 gigabájtnyi adat jár havonta, valamint az 50 csatornás MyTV mellé HBO GO előfizetést is ad a Telenor. Ezeket az árakat két év hűségszerződés aláírása esetén garantálja a szolgáltató, hangsúlyozva, hogy a MyTV és - ahol a csomaghoz tartozik - az HBO Go adatforgalom a hűségszerződés ideje alatt nem számít bele a keretbe.

A Telenor Magyarország idén áprilisban végképp világossá tette - ha eddig nem lett volna az -, hogy kábeles szolgáltatásháttér nélkül is kész versenyre kelni a tévét- internetet és telefont egyaránt, egy csomagban kínáló kábelszolgáltatókkal, azok közül is elsősorban a Magyar Telekommal. A szolgáltató ekkor vitte ki a nyílt piacra a MyTV-t, vagyis innentől már nem volt kötelező eleme a szolgáltatás megrendelése során, hogy az ügyfél Telenor-előfizető legyen. A MyTV mindeközben a 2013-as megjelenése óta eltelt időszakban sokat fejlődött, a Telenor többször is megújította az interfészt, háttérszolgáltatót váltott, valamint bővítette a tartalomválasztékot.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A My Hipernet csomagok mellett újdonság a Telenor kínálatában a három, zenestreaminghez havi 500 MB, vagy korlátlan adatforgalmat biztosító MyMusic csomag. A Telenornál a "támogatott szolgáltatások" körébe tartozik az Apple Music, Google Play Zene, Tidal, MR1 Kossuth, MR2 Petőfi, MR3 Bartók rádiók, valamint természetesen a házon belülinek számító Deezer is - ezeknél csomagtól függően vagy havi 500 MB-os keret jár 290 forintért, vagy egyáltalán nem pörög az adatforgalmi számláló. A Spotify a csomagból kimarad, azt tehát nem lehet "büntetlenül" használni. A legdrágább, havi 2290 forintba kerülő MyMusic Deezer csomaghoz a korlátlan adatforgalom mellett jár viszont egy Deezer Premium előfizetés is.

Hasonló előfizetéses konstrukciója a Magyar Telekomnak is volt, érdekesség, hogy a szolgáltató éppen július végén szünteti meg a Music és a Korlátlan Music opciókat, mely a Spotify szolgáltatását és a hozzá tartozó adatforgalmi keretet csomagolta egybe egy fix havidíjas konstrukcióba. A zeneszolgáltatást szintén tartalmazó Music havidíjas mobiltarifák (Music XS, S és M) még korábban, június 30-án megszűntek.

Ingoványos talaj

A bizonyos internetes szolgáltatásokat, így jellemzően különböző közösségi- és médiaszolgáltatásokat előnyben részesítő tarifákkal ugyanakkor a mobilszolgáltatók nyilvánvalóan a tűzzel játszanak: Az európai szabályozási politika nem nézi ugyanis jó szemmel az úgynevezett "zero rating" elv alkalmazását, vagyis egy szolgáltató pusztán üzleti érdekeit szem előtt tartva nem részesíthet előnyben egyes internetes szolgáltatásokat másokkal szemben úgy, hogy például az egyik igénybe vételénél nem számol adathasználatot, a másiknál igen.

Jóllehet a kérdéses terület szabályozása még kialakulóban van, és a jövőben számos vita tárgyát képezheti majd, könnyen elképzelhető, hogy a Telenornak (és más szolgáltatóknak) pár éven belül teljesen ki kell vezetniük a zero rating elven működő szolgáltatásokat a kínálatból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról