:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 15. 16:25

Felezhetik a fogyasztást az új AMD grafikus egységek

Ahogy közeledik az új Radeon videokártyák rajtja, úgy szivárognak az egyes részletek. A várhatóan júniusban érkező első hullám a középkategóriát veszi célba, meglepően alacsony fogyasztás mellett.

Kiszivárgott információk alapján feltűnően alacsony fogyasztással érkeznek az új Radeon grafikus kártyák. A Polaris architektúra gyűjtőneve alá eső VGA-k első középkategóriás tagja csupán 50 watt körüli TDP-vel debütál, a felette érkező megoldás maximális fogyasztási értéke pedig 110-135 watt körül mozoghat majd. Mindkét érték nagyon alacsonynak számít, ami az AMD számára új piacokat nyithat.

Hírek szerint az AMD három eltérő 14 nanométeres FinFET GPU dizájnt készített a GCN architektúra negyedik iterációjához ("GCN4") az idei évben. Ezek közül a Baffin (Polaris 11) kódnevű a legkisebb, a lapka várhatóan mindössze 16 vagy 20 shader blokkot tartalmaz, utóbbi pontosan megfelelne az előd Pitcairn/Trinidad (HD 78xx, R7 370) értékének, tehát összesen legfeljebb 1024 vagy 1280 végrehajtóegység lenne befogható. E felett az Ellesmere (Polaris 10) áll majd, 36-40 shader blokkal, ami a végrehajtók számában 2304-2560 egységet jelentene. Ez a jelenleg elérhető Hawaii GPU értékéhez állna a legközelebb, az arra épülő kártyák közül pedig az R9 390-hez. Az engedélyezett shaderek számától, azok órajelétől, illetve a grafikus processzorhoz társított memória sávszélességéről (GDDR5X) függően később akár a felsőház alját is célba veheti az Ellesmere.

A lapkák erőforrásainak konfigurálásával, tehát az egységek letiltásával valószínűleg több termék is piacra kerül majd. Ezek közül az R7 470 és az R9 480 nyithatja a sort, valamikor június első felében. Az R7 470 GPU-ja 1024 aktív shaderrel, valamint a 128 bites memóriabuszra ültetett GDDR5 chipekkel a középkategória alsóházát célozhatja, várhatóan az előd R7 370, illetve az R9 280 közötti húzódó teljesítménnyel, amivel nagyjából a GeForce GTX 950 tempóját produkálhatja majd a kártya.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy januárban éppen ezt a konkurens terméket választotta párnak az újdonság kedvező fogyasztását szemléltető demonstrációjához az AMD. A bemutató során a prototípus Radeon nagyjából 50 wattal fogyasztott kevesebbet a GeForce-nál, ami egybevág a most napvilágot látott adattal, mely szerint az R7 470 TDP értéke rendkívül alacsony lesz, mindössze 50 watt körüli.

Az R9 480 már a középkategória legtetejére érkezhet. A kártya GPU-ja 2304 darab engedélyezett shadert tartalmaz majd, melyek órajele 1000 MHz környékén mozoghat. A 256 bites memóriabuszhoz GDDR5 RAM társul majd, 4 vagy 8 gigabájt összkapacitással. Számítási teljesítmény tekintetében a feljebb említett R9 390 környékén landolhat majd az újdonság, ugyanakkor a fogyasztás csökkenése itt sem marad el. A pletykák szerint a kártya TDP értéke mindössze 110-135 watt környékén lesz, ami kevesebb mint fele az R9 390 275 wattos mutatójának.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mindez tökéletesen egybevágna az AMD korábbi ígéretével, mely szerint elődjéhez viszonyítva legalább kétszer kedvezőbb teljesítmény/fogyasztás mutatóval rendelkezik majd a Polaris generáció, ami elsősorban a kisebb csíkszélességnek köszönhető. Bár a fejlettebb gyártástechnológiák már valamivel kisebb előrelépést kínálnak mint korábban, még mindig ezzel, az ugyanakkor egyre költségesebb módszerrel lehet a legnagyobb előrelépést elérni.

A karácsonyfa alá érkezhet az új csúcskártya

A GCN4-es GPU-k harmadik, egyben legnagyobb tagja az év végénél korábban biztosan nem érkezik meg. A Polaris helyett már Vega gyűjtőnév alá sorakozó Greenland (Vega 10) kódnevű GPU az előzetes hírek szerint 4096 végrehajtóegységet tartalmaz majd, ami pontosan egyezne a Fury kártyák Fiji központi egységének értékével. Az azonos mennyiség megtévesztő lehet, a futószalagok "minőségével", vagyis hatékonyságával ugyanis nagyot léphet előre az AMD. Van ennek alapja, a Fiji kifejezetten gyengén skálázódott, erre pedig gyógyír lehet a GCN4 néhány újítása. A parancsprocesszorhoz, illetve a shaderek végrehajtásának hatékonyságához is hozzányúltak a mérnökök, amivel várhatóan jobban ki lehet majd használni a rengeteg végrehajtót. Emellett már hivatalos, hogy a Vega megkapja az Nvidia GP100-as GPU-jánál már megjelent HBM2-es rétegezett memóriákat, amivel órajeltől függően akár 1 TB/s-ra is rúghat majd az elméleti memória-sávszélesség értéke.

Hogy mindez mire lesz elég a piacon, az természetesen nagyban múlik majd az Nvidia tervein. Az ősi rivális várhatóan szintén valamikor június során mutatja be első Pascal-alapú grafikus kártyáit. A két vállalat először alkalmaz eltérő technológiát a GPU-k gyártásához, míg az AMD már a GlobalFoundries gyártósorait veszi igénybe, ahol a Samsung által fejlesztett 14 nanométeres FinFET LPP eljáráson gyártat majd, addig az Nvidia maradt a jól bevált TSMC-nél, ahol a 16 nanométeres FinFET+ technológián készülnek majd a lapkák. Hogy mindez mekkora különbséget eredményez, és ennek köszönhetően élvezhet-e bármilyen előnyt az AMD, az alig pár hónap múlva kiderül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.