Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 18. 12:00

A Microsoft Edge-hez is megérkeztek a böngészőkiegészítők

Microsoft Edge böngészőkiegészítőket és felturbózott térképet hoz a Windows 10 legújabb előzetes kiadása. A 14291-es build már elérhető az Insider program résztvevői számára.

Megérkezett a Windows 10 legújabb Preview Buildje az Insider program résztvevőihez, PC-re és okostelefonokra is. A 14291-es számú build több fontos újdonságot is hoz - ugyanakkor ezekről több Lumia-tulaj is lemarad, a Preview verzió ugyanis nem érkezik meg azokra a telefonokra, amelyeket a Microsoft a napokban eltávolított a Windows 10-es támogatási listáról, így többek között a Lumia 925, a Lumia 530 és a 620-625-630 trión sem érdemes erre már várni.

Az új build egyik legfőbb újítása, hogy azzal végre a Microsoft Edge böngészőjébe is megérkeznek a kiegészítők, igaz csak PC-n. A Chrome és Firefox böngészőkből egy ideje már ismerős funkció az Edge-ben egy új "Extensions" menüpont alatt érhető el, noha egyelőre értelemszerűen nincs lehetőség túl sok bővítmény között válogatni. A vállalat első körben három kiegészítőt tesz elérhetővé, ezek a különböző böngészős funkciókat egérmozdulatokhoz kötő Mouse Gestures, az idegen nyelvű weboldalak lefordítására szánt Microsoft Translator, illetve a Reddit Enhancement Suite, amely a népszerű linkgyűjtő oldal felhasználóit célozza. A kiegészítések telepítését végző infrastruktúra még nincs a helyén, így ezek egyszerű telepítő .exe állomány formájában tölthetőek le jelenleg.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A beépülők mellett az Edge már az egyes böngészőlapok kitűzésével is megbirkózik, a leggyakrabban látogatott vagy webappként használt webhelyek így a füleket gyűjtő sor elején gyűjthetők össze. Az így rögzített lapok ikonja mellől a véletlen kattintások megelőzése végett bezárás gombja is eltűnt. A kitűzött fülek a böngésző újraindítását követően sem vesznek el.

Házon belül tölthetik be a HERE által hagyott űrt

A Microsoft Maps térképalkalmazásán is csiszolt, aminek már mind a PC-s, mind a mobilos felhasználók örülhetnek. A cég szerint a felhasználófelület az új változatban kevesebb erőforrást használ, jobban skálázható, a szoftver továbbá a motorháztető alatt is fejlődött. A lényegesebb újítások közé tartozik, hogy már lehetőség van egyszerre több keresési eredményt és útvonaltervet is egyszerre megjeleníteni, egymásra helyezett rétegek formájában, illetve hogy a keresési eredményeket a térképen már nem csak számok, hanem jobban követhető címkék is jelzik. Mindezeken túl már a Cortana virtuális asszisztens is bevethető a turn-by-turn navigációhoz, valamint a cég szerint az egykezes használat is kényelmesebb lesz.

A vállalatnak a jövőben érdemes lesz különös hangsúlyt fektetnie térképére, a Windows 10 platformnak ugyanis idén március végével búcsút int a népszerű HERE. A tavaly augusztusban az Audi-Daimler-BMW hármasnak eladott térképszolgáltatás a napokban jelentette be kivonulását Windows 10 alól, fejlesztői a későbbiekben a rendszer korábbi verzióira kiadott appokhoz is csak a kritikus frissítéseket biztosítanak majd.

A legújabb, 14291-es Windows 10 Preview és az általa bevezetett új funkciók tehát már elérhetők az Insider program résztvevői számra. Miután előzetes verzióról van szó, az újítások mellett számos kisebb-nagyobb bug is sújtja még a rendszert, ezek teljes listája a Microsoft vonatkozó blogposztjában olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.