:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 5. 10:30

Komoly frissítést kap az Android Wear

Hangalapú üzenetküldést, kihangosító funkciókat és új vezérlőgesztusokat hoz az Android Wear legújabb verziója. A frissen bejelentett frissítés várhatón a következő hetekben érkezik meg a felhasználókhoz.

Az Android Weart futtató eszközökre is útnak indult a Marshmallow, azaz a Google operációs rendszerének 6.0-s verziója. A rendszer viselhető eszközökre szabott változata az okostelefonos-tabletes verzióhoz képest néhány hónapos csúszással kapja meg a frissítést, a platform őszi malőrje után. A szoftvert ugyanis tavaly az LG már rövid időre felvillantotta Watch Urbane okosórájának második kiadásán, az eszköz azonban kevesebb mint egy hétig volt piacon, azt a gyártó néhány nappal később visszahívta, pontosan nem részletezett hibákra hivatkozva.

A csúszásnak azonban most vége, a Google hivatalos Android blogján is bejelentette, útnak indítja az Android Wear legújabb verzióját, amely a következő hetekben várhatóan minden felhasználó csuklójára megérkezik. A rendszer várhatóan három fő újítást hoz, igaz azokat nem minden a keresőóriás platformjára építő okosóra tudja majd kihasználni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A készülékek első körben új gesztusokat kapnak a navigációhoz: az Android Wear felületének alapköveit képező kártyák fel- és legörgetéséhez már nem kell feltétlenül összetapogatni az apró kijelzőt, arra már egyszerűen a csukló gyors megmozdításával is lehetőség van. A rendszer továbbá az üzenetküldés terén is kapott néhány új képességet, legalábbis ha az okosóra tulajdonosa a Google Hangouts, Telegram, a WeChat, a WhatsApp, a Viber vagy a Nextplus chatalkalmazások valamelyikét használja.

A felsorolt szolgáltatásokban már csak hangparanccsal is küldhetők szöveges üzenetek, a következő formula alapján: "OK Google, send a WhatsApp message to Peter: Where's my money?" azaz "OK Google, küldj egy WhatsApp üzenetet Peternek: Hol a pénzem?". A hangalapú üzenetküldés ugyanakkor egyelőre csak a rendszert angol nyelven használva vehető igénybe, az okostelefonos "OK Google" funkciókhoz hasonlóan.

A harmadik újítás a jelenlegi Android Wearrel szerelt felhozatalból csupán két modellt, a Huawei Watch-ot, illetve az ASUS 49 milliméteres ZenWatch 2 készülékét érinti. A rendszer legújabb verziója a két okosórában ugyanis felébreszti az eddig használaton kívül pihenő hangszórókat, az eszközök így már hangjelzéssel is képesek értesítéseket küldeni, sőt azok Bluetooth-os kihangosítóként használva telefonálásra, illetve hangüzenetek meghallgatására is használhatók.

Figyelemreméltó frissítésről van tehát szó, amelyre a következő hetekben érdemes számítani. A tavaszi készülékbejelentés-hullámmal érkező új okosórák zöménél a gyártók valószínűleg már hangszórót is préselnek majd az eszközök házába, így a kihangosító funkció szélesebb körben is kihasználható lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.