Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 20. 11:08

Tor támogatással bővít a Facebook Androidon

Hivatalos támogatást ad a Tor Project által pártfogolt androidos Orbot apphoz a Facebook saját alkalmazásában. Az egyelőre kísérleti fázisban lévő funkcióval a felhasználók az anonim hálózaton keresztül használhatják a közösségi oldalt - tényleges anonimitásra persze továbbra sem érdemes számítani.

Egyetlen jól irányzott mozdulattal tette a "PR"-t a "privát szféra" kifejezésbe a Facebook: a vállalat bejelentette, androidos alkalmazásába integrálja a Tor képességeit. Ezt egész pontosan az anonim kommunikációt szolgáló hálózat egyik népszerű androidos alkalmazásával, a The Tor Project csapata által fejlesztett Orbot támogatásával teszi - a funkció tervek szerint napokon belül minden felhasználó számára elérhető lesz.

Ehhez persze magát az Orbot appot is telepíteni kell, majd a Facebook alkalmazás beállításai között is be kell kapcsolni a funkciót - az app itt figyelmeztet, hogy a Tor hálózatra csatlakozva minden értesítés lekapcsol, miután azok továbbítására a hálózaton keresztül nincs lehetőség. A Facebook nem most nyit először a Tor felé, ahogy arra a közösségi oldal az új funkciót bejelentő posztjában is rámutat, a cég 2014-ben már létrehozott egy ".onion" végződéssel ellátott Tor onion címet, hogy az anonim hálózatra támaszkodó böngészőkből érkező felhasználóknak ne kelljen elhagyniuk a Tor rendszerét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kezdeményezést, amelyet a Facebook szerint a vállalat egyik nyári gyakornoka indított útjára, a Tor Project ügyvezető igazgatója is kifejezetten pozitívan értékélete. Shari Steele az SCMagazin.com-nak nyilatkozva elmondta, nagyszerűnek tartja, hogy az appal a Tor Project szélesebb körben figyelemhez jut. Bár az anonim hálózat szempontjából ez valóban pozitív hatás, illúzióink ne legyenek, a közösségi oldal részéről ez sokkal inkább PR fogás, mint tényleges törekvés a felhasználók személyes adatainak védelmére.

Igaz, a megoldás valóban elfedi a felhasználó IP-címét (és ezzel a földrajzi helyét) a Facebook elől, ezzel együtt ugyanakkor a cég és az anonimitás nem is állhatna messzebb egymástól, már csak azért sem, mert a vállalat lényegében épp a felhasználókról készült profilok értékesítésével keresi a kenyerét. A felületén végzett felhasználói tevékenységet a közösségi oldal - kapcsolódjon az Torral vagy anélkül - továbbra is minden részletében elemzi, a későbbi monetizálás céljából.

Ezzel együtt persze akik különösen érzékenyek a privát szférát érintő kérdésekre (és ennek dacára a közösségi oldal felhasználói közé tartoznak), egy hajszállal nyugodtabban használhatják majd az Orbottal megtoldott szolgatatást a jövőben, a lépés ugyanakkor az átlagfelhasználók számára semmilyen érdemi változást nem hoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról