Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 6. 16:24

Asztali GPU-val turbózható a Razer új ultrabookja

A Razer legújabb Blade Stealth notebookja Thunderbolt 3-mal köthető össze a cég Razer Core nevű asztali GPU-s dokkolójával. A dokk szinte bármilyen grafikus kártyával felszerelhető.

A külső, asztali GPU-val kiegészített notebookok koncepciója sok gyártó - és felhasználó - fantáziáját megmozgatta, egyelőre azonban egyik cég sem igazán tudta sikerre vinni a koncepciót. Pedig az érthető módon vonzó: ahelyett, hogy a munkához, böngészéshez, egyéb mindennapi tevékenységekhez használt notebook mellé egy borsos árú gamer PC-be is befektetne az ember a játékhoz, elég a laptop hardverét kiegészíteni egy megfelelően izmos, asztali GPU-val. Ezen az úton már több vállalat, mint az MSI és az Alienware is elindult, sőt, annak idején egyes Lenovo ThinkPad modellekhez is elérhető volt asztali grafikával szerelt dokkoló - az eddigi próbálkozások azonban mind egyszeri kísérletek voltak.

A területen most a Razer próbál szerencsét, a vállalat a CES-en mutatta be 12,5 hüvelykes Razer Blade Stealth névre hallgató ultrabookját, amely egy hasonló dokkolóval egészíthető ki. Maga a notebook egyébként a Razer eddigi "legkevésbé gamer" terméke: abban egy kétmagos, Intel Skylake Core i7-6500U processzor dolgozik, Intel HD Graphics 520 integrált grafika társaságában - dedikált notebook-grafikát a cég itt egyáltalán nem kínál.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ez az asztali GPU-s dokkoló fényében nem is ördögtől való gondolat, a RAM-mal viszont a kelleténél kicsit szűkmarkúbb volt a gyártó: a notebookban 8 gigabájt, 1866 megahertzen ketyegő LPDDR3 memória kapott helyet, amely nem bővíthető. Ez kifejezetten furcsa lépés a cég részéről, hiszen a legtöbb cég idei felső kategóriás modelljeiben már alapvetőnek számít a legalább 16, de több esetben 32 gigabájtnál meghúzott felső határ. A tárhely kapcsán ugyanakkor már nem lehet panasz, ott egészen 512 gigabájtos PCIe SSD-ig mehetünk el.

A vállalat a kijelzővel sem teketóriázott sokat, a notebookba kerülő érintésérzékeny IGZO panel 2560x1440, illetve 3840x2160 pixeles felbontással érhető el, (235 és 352 PPI) utóbbi ráadásul az Adobe színskála száz százalékát lefedi. Dokkolója nélkül tehát egy felső kategóriás munka-ultrabookról van szó, amely egészen mutatósra sikerült 13,2 milliméter vékony fekete házában, billentyűnként szabályozható színű RGB klaviatúravilágításával.

Az izgalmas rész persze a munkából hazaérve, az asztali GPU-t használatba véve kezdődik. Hasonló dokkolókat eddig sokféle kivitelben láthattunk, az MSI-nél egy méretes doboz tetejére kellett feltenni a notebookot, a ThinkPadeknél pedig a jól ismert, tálcára ültetős dokk kapott saját GPU-t. A cég Razer Core névre keresztelt megoldása egy teljesen különálló, kisméretű asztali PC-re emlékeztető házba költözteti a grafikát, amelyet egy Thunderbolt 3 támogatással rendelkező USB-C kábelen köt a a notebookhoz.

A másodperceként mintegy 40 gigabites adatátvitelre képes szabvány segítségével USB 3.1 mellett DisplayPort és PCI Express eszközök is csatlakoztathatók a notebookhoz - ezt használja a szóban forgó külső GPU is. A Thunderbolt 3 ráadásul párhuzamosan két protokollt is kezel, így a PCI Express és DisplayPort kapcsolatot egyszerre tudja kiszolgálni, akár 4K felbontás mellett. A Razer Core-on emellett összesen négy darab USB 3.0, illetve egy Gigabites Ethernet aljzatot találunk.

A dokkolóba egy darab duplamagas, teljes hosszúságú PCIe x16 grafikus kártya fér el, legfeljebb 310 milliméter hosszal, 500 wattos tápegysége pedig maximum 375 wattos TDP értékű kártyákat képes kiszolgálni, azaz igény szerint kifejezetten komoly GPU-knak is otthont adhat, legyen szó AMD vagy Nvidia eszközökről. Ahhoz ugyanakkor, hogy a gép a dokkolóval újraindítás nélkül használatba vehető legyen, a kompatibilis videokártyák listájáról kell választani - ezt a cég még nem publikálta.

A Razer Blade Stealth indulóára nettó 999 dollár lesz, amelyet 4K panellel és erősebb hardverrel egészen 1600-ig tolhatunk fel. A notebook már februárban a boltokba kerül, a Razer Core dokkolóra azonban még várni kell, az ismeretlen árú eszköz valamikor 2016 első felében lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról