Szerző: Voith Hunor

2015. december 17. 18:00

Oracle: Jövőre már tényleg!

A cég a felhős átállás tempójában még mindig a befektetői elvárások alatt teljesít. Safra Catz társvezérigazgató szerint 2017-ben az Oracle-nek "fenomenális" éve lesz.

Ahogy az elmúlt néhány negyedévben, úgy a nemrég lezárt háromhónapos periódusban is a befektetői várakozásoknál lassabban ment az Oracle átállása a hagyományos licenc- és hardverértékesítésről a szolgáltatásalapú üzleti modellre. A vállalat az erős dollár "áldásos" hatását is tovább nyögi, forgalma az árfolyamhatással terhelve 6 százalékkal 9 milliárd dollárra csökkent az előző év hasonló időszakához képest – konstans árfolyamon nem volt változás. Az üzemi eredményhányad 37 százalékról 33-ra csökkent, a nettó eredmény pedig 2,5 milliárd dollárról 2,2 milliárdra. A "mint szolgáltatás" üzleti modell egyik legfontosabb sarokszáma, a halasztott bevétel viszont szépen nőtt, a negyedév végén 7 milliárd dollár volt – 3 százalékkal (konstanst árfolyamon 9 százalékkal) több, mint egy évvel korábban.

Az on-premise licencek értékesítése tovább zuhant, az árfolyamhatást is figyelembe véve 18 százalékkal csökkent az ebből származó bevétel, 2 milliárd dollárról 1,7 milliárd dollár alá, konstans árfolyamon pedig 12 százalékkal. A felhős szolgáltatásokból (PaaS, IaaS és SaaS) befolyó összeg ezt a kiesést még mindig nem tudta maradéktalanul pótolni, ezek forgalma összességében 26 százalékkal (árfolyamhatás nélkül 31 százalékkal) 649 millió dollárra emelkedett, de a teljes forgalomnak még mindig kis részét, csupán 7 százalékát teszi ki.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez a mutató egy évvel ezelőtt 5 százalék volt – nem csoda, hogy a részvényesek nem tartják kielégítőnek az átmenet megvalósítását. A szerződéskötések száma viszont 75 százalékkal ugrott meg, a cég vezetői pedig nagyon magabiztosan nyilatkoztak a jövőről, Safra Catz társvezérigazgató szerint 2017 végre tényleg, újra "fenomenális" év lesz az Oracle-nek.

A licencfrissítések és szoftveres terméktámogatás forgalma sokkal jobban teljesített, az árfolyamhatással terhelve csak 2 százalékos csökkenés volt 4,7 milliárd dollárra, az árfolyamhatás kiszűrésével pedig 5 százalékkal nőtt is az ebből származó bevétel. A hardveres üzletág sem szerepelt fényesen, az eladások forgalma ötödével(!) esett vissza (konstanst árfolyamon 14 százalékkal). A hardveres támogatási szolgáltatások bevétele szintén jelentősen csökkent, 11 százalékos (konstans árfolyamon 5 százalékos) mínuszt követően 550 millió dollárt hozott az Oracle kasszájába.

Mindent a felhőbe!

A vállalat feltett szándéka, hogy ügyfeleit minél gyorsabban az előfizetésekre terelje át. Ennek érdekében mára szinte teljes on-premise portfólióját szolgáltatásként is kínálja, és értékesítési ösztönzőit is úgy módosította, hogy az értékesítőknek az ilyen típusú szerződéskötések érjék meg a legjobban. A cégalapító és jelenleg műszaki igazgatói pozíciót betöltő Larry Ellison egyébként legnagyobb versenytársainak rendszeresen odaszúr "felhőügyben", pedig a finoman szólva is leszólt SAP az eddigi eredmények szerint hatékonyabban valósítja meg a modellváltást, mint az Oracle.

Az őszi OpenWorld konferencián a cég alig beszélt on-premise termékekről, még a frissen bejelentett SPARC M7 processzor és az arra épülő Exadaták kapcsán is a felhős előnyökre helyezte a hangsúlyt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról