Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 1. 16:18

A Swatch is fizetési megoldást indít

Jövőre érkeznek a Swatch NFC-s fizetésre képes karórái. A hagyományos, analóg Bellamy modelleket a gyártó a Visával együttműködésben dobja piacra, azokkal világszerte lehetőség lesz fizetni.

Hamarosan új szereplő lép a mobilfizetési piacra, ezúttal azonban nem valamelyik ismert okostelefon-gyártó, hanem a karóráiról ismert Swatch próbál szerencsét a területen. A vállalat a Visával együttműködve vágott bele a fizetési megoldás piacra dobásába, amely a két cég ígérete szerint a néhány hónapon belül debütál, ráadásul világszerte, minden Visa támogatással rendelkező, NFC-s (PayWave-kompatibilis) terminálnál használható lesz.

A szolgáltatás a Swatch Bellamy karórájával lesz igénybe vehető, amelyet a gyártó idén októberben, Kínában leplezett le. A Bellamy első ránézésre egy egyszerű, színes analóg karóra, amelyen semmi nem utal a "okos" funkciókra, azon nincs LCD kijelző, pulzusmérő vagy egyéb, az okosórákról megismert komponens - egy NFC chip ugyanakkor elfért benne az érintés nélküli fizetéshez. A gyártó szerint a szolgáltatás a prepaid vagy előfizetett bankkártyákhoz hasonlóan működik majd, azaz tetszőleges összeget tölthetünk az eszközre - akárcsak a fesztiválokon megismert NFC-s kártyák esetében. Arról egyelőre a Swatch nem árult el részleteket, pontosan milyen biztonsági funkciók vigyáznak majd a felhasználók feltöltött pénzére.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az óragyártó fizetési megoldását Kínában egyébként már hetekkel ezelőtt bejelentette, a cég azt a térségben a helyi UnionPay-jel karöltve indítja majd el. A Visával kötött együttműködési megállapodást követően az NFC-s Bellamy órák az Egyesült Államok mellett Brazíliában és Svájcban is kaphatók lesznek. Az amerikai, illetve európai árak egyelőre nem ismertek, Kínában ugyanakkor az eszköz 91 dollárnak megfelelő összegért lesz kapható.

Az kétségtelen, hogy érdekes megközelítésről van szó, hiszen bár okosórákban már találkozhattunk hasonló funkciókkal, az Apple Watch és a Samsung Gear S2 is támogatja gyártója saját mobilfizetési megoldását, analóg eszközökön erre eddig nem igazán láthattunk példát. A Swatch-nak ráadásul van saját okosórája is, a szeptemberben bemutatott, okostelefonnal párosítható Touch Zero One, igaz, ezt a cég inkább szánja sportkiegészítőnek, mintsem olyan mindennapi viseletnek, mint a Bellamyt.

A szolgáltatás megszületésénél továbbá vélhetően Kína volt az elsődleges fókusz - erre utal, hogy ott jelentették be először, valamint az is, hogy az ország kiemelten fontos piacot jelent a Swatch számára: a The Verge szerint eladásainak mintegy 40 százalékáért tavaly a térség, egész pontosan Hong Kong felelt. Ennek fényében nem csoda, hogy a vállalat kiemelt prioritásként kezeli Kínát, a nyugatabbra lévő területek pedig csak másodikak a sorban.

Noha a többféle színben és mintázattal kapható Swatch Bellamy NFC-s képességei dacára messze nem okosóra, cserébe akkumulátora is jóval tovább bírja, a cég szerint egy "hagyományos" Swatch modellel megegyező üzemidőt produkál. A Bellamy a tervek szerint 2016 elején debütál majd, az említett régiókban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról