Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 11. 10:30

Nyolc új Xeon D processzor az Inteltől

Az ARM-os szerverprocesszorok még szinte ki sem dugták fejüket a homokból, az Intel máris nagy erőkkel próbálja útját állni a potenciális konkurenciának. A most megjelent nyolc processzor mellé a közeljövőben újabbak is várhatók, 12 és 16 maggal.

Az Intel még március elején rántotta le a leplet a Xeon D családról, illetve annak első két tagjáról. A processzorgyártó legkevésbé sem szeretné, hogy a számára kiemelten fontos szerverpiacon megvethessék lábukat az ARM architektúrára alapozó cégek, így még idejekorán megpróbálja elejét venni a terjeszkedésének, és csírájában elfojtani a próbálkozást. Erre a Xeon D kiváló lehet, a sorozat a C2000-es Atomok és az E3-as Xeonok közötti piaci rést fedi le magas integráltság, alacsony fogyasztás, illetve a RAS képességek egy részének jelenléte mellett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tavaszi rajttal csupán két modell, a nyolcmagos D-1540 és a négymagos D-1520 vált elérhetővé, melyek elsősorban webkiszolgálókba ideálisak. A most bejelentett további, összesen nyolc Xeon D ezzel szemben már különféle beágyazott és nagy teljesítménysűrűségű kiszolgálókba, tárolókhoz (Xeon D-15x1), hálózati és kommunikációs alkalmazásokhoz (Xeon D-15x7 és D-15x8), valamint edge szerverekbe illeszkedhet legjobban.

Az Intel mérése alapján a processzorok felhasználási területtől függően többszörös (3,6-6x) tempóra képesek az Avoton-alapú Atom termékekkel szemben, ami a Broadwell mikroarchitektúra és a magas integráltság tekintetében nem akkora meglepetés. Az elsősorban hálózati felhasználás szempontjából fontos SR-IOV (Single Root I/O Virtualization) támogatás hiányzott a két korábbi Xeon D modellből – az Intel egyelőre nem árulta el, hogy az új modellek esetében ez változott-e, bár a célterületek miatt a támogatásra reális esély van.

Az Intel az egyes gyorsítók hatására is kitért. Az ISA-L (Intel Storage Acceleration Library) a Xeon D-15x1 processzorok esetében adattárolással kapcsolatos műveleteket hivatott gyorsítani, melyekbe beletartozik a tömörítés, checksum- és paritásszámítás, illetve a kriptográfia (titkosítás, hash) is. Az SPDK (Storage Performance Development Kit) nevű fejlesztői csomag szintén erre a területre összpontosít, segítségével a natív Linux meghajtóknál lényegesen nagyobb teljesítményre képes driverek rakhatóak össze.

Anno a Rangeley processzorokra épülő platformmal debütált a DPDK (Data Plane Development Kit) és a QuickAssist, melyeket az egyes hálózati műveletek gyorsításáért hozott létre az Intel. Az elmúlt bő két év során ezek szélesebb körben támogatottá váltak, amiből már az új Xeon D-15x8 szériás modellek is képesek profitálni, ezzel pedig az Atom C2758-nál akár 2-5,4-szer is nagyobb tempót érhetnek el.

A Xeon D processzorok mellett az FM10000 elnevezésű, többcsatornás multi-host Ethernet hálózati vezérlő szériáját is bemutatta az Intel. A sorozat tagjai típustól függően több darab 1, 10, 25, 40, vagy 100 gigabites portot kínálhatnak.

Végül pedig a Xeon D lapkában található integrált X557 hálózati kontroller különálló formában is hozzáférhetővé vált X550 típusjelzés alatt. A költséghatékony, PCIe 3.0 és PCIe 2.1 támogatásával elérhető vezérlő két 10 gigabites portot kínál.

A Xeon D családba tartozó termékek áradatának ezzel még nincs vége, ugyanis a közeljövőben befuthat a most elcsúsztatott három olcsó(bb) Pentium modell, jövő év első negyedévében pedig 12 és 16 magos variánsok érkeznek. Mindez újabb bukkanókat görgethet majd az amúgy is döcögősen induló ARM megoldások útjába, melyeknek ezzel csak még nehezebb lesz megvetniük lábukat a szerverek világában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról