:

Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 9. 11:51

A Huawei lehet a következő nagy SSD-gyártó?

A közelmúltban befutott a Tecal ES3000 V2 SSD, ugyanakkor a jövőt tekintve ennél nagyobb horderejű a hír, miszerint a Huawei már javában dolgozik saját fejlesztésű vezérlőjén.

A Huawei nem számít teljesen új szereplőnek az SSD-k piacán. A kínai cég a közelmúltban immár második saját tervezésű, a vállalati szegmenst megcélzó meghajtóját dobta piacra. A szóban forgó, Tecal ES3000 V2 elnevezésű SSD a 2013-ban megjelent Tecal ES3000 továbbfejlesztése. Ennek megfelelően a tároló PCI Express felületet használ az adatkommunikációhoz, melynek segítségével az olvasási tempó kapacitástól függően 1,5 vagy 3 GB/s lehet, míg az írási sebesség 0,65 és 2,1 GB/s között változhat. IOPS értékek tekintetében 350 000 és 750 000 közötti stabil olvasási, illetve 75 000 és 220 000 közötti stabil írási értékek a mérvadóak. A 20 nanométeres MLC chipek által kínált tárkapacitás kiépítéstől függően 600 és 3200 GB között változik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A NAND chipeket továbbra is a Micron szállítja, mely vállalattal a kínaiak szorosan együttműködnek az egyes SSD-k fejlesztése során. Ipari elemzők információja szerint a megállapodás része egy rendszeres, nagy mennyiségű NAND flash chip szállítmány is, amivel a Micron kvázi kompenzálhatja a kiesett piaci részesedésből származó bevételét. A vezérlők szerepét egyelőre FPGA chipekre, egészen pontosan a Xilinx Kintex-7 családjára bízták, ugyanakkor az ezekhez szükséges vezérlőszoftvert már házon belül, a Micron közreműködésével fejlesztették ki.

De minek a Huawei-nek az SSD?

A termékek, illetve a fejlesztések hátterében elsősorban belső igények állnak, ugyanis meghajtók döntő többsége a Huawei saját márkás adatközponti termékeikben, szervereiben landol, melyekre várhatóan egyre nagyobb lesz a kereslet. A kínaiak a közelmúltban megerősítették, hogy már egy dedikált fejlesztőcsoporttal is rendelkeznek, melynek első nagy projektje egy teljes egészében házon belül fejlesztett kontroller, ami a hosszútávú tervek szempontjából kulcsfontosságú lehet. A Huawei aktuális, hálózati megoldások terén globálisan betöltött vezető szerepét tekintve mindennek akár komoly hatása lehet majd az SSD-piac teljes egészére nézve.

Kína ebben sem akar lemaradni

A Huawei mellett a kínai félvezetőgyártás lassacskán fellegvárává váló, állami hátterű Tsinghua Unigroup is egyre komlyabban szemez a flash-alapú tárolással. A Micron felvásárlása végül ugyan kudarcba fulladt, ám a kínai befektetői csoport még ha csak közvetetten is, de a Western Digitalon keresztül már hozzáférhet a NAND-flash és SSD fejlesztésben, valamint gyártásban kiemelkedő SanDisk technológiájához. A DRAM Exchange beszámolója szerint ez azt fogja eredményezni, hogy a Tsinghua hamarosan minden erőforrását bevetve, valamilyen formában belép az SSD-piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.