Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 23. 17:30

Citrix: lehetőleg egyben, de akár darabokban is

Az erős befektetői nyomás alatt álló vállalat még egyszer megpróbálja egyben "eladni magát". Magánbefektetői alapok részéről eddig is volt érdeklődés, de a vezetés szívesebben látná valamelyik nagy iparági szereplő kezében az egész Citrixet.

Még egy utolsó kísérletet tesz a Citrix vezetése arra, hogy a vállalatot egyben értékesítse, mielőtt nekiáll egyes üzletágak egyenkénti leválasztásának és eladásának – értesült belsős, névtelenséget kérő forrásoktól a Reuters. A hírügynökség információi szerint a Citrix menedzsmentje a korábban is érdeklődő magánbefektetői alapok mellett több nagy iparági szereplőt is megkeresett, például a tavaly újra magánkézbe került Dellt is.

A fogadtatásról egyelőre még nincs információ, és kérdéses, hogy a 11,6 milliárd dolláros tőzsdei értékű vállalatot egyáltalán ki tudná vagy szeretné (majdnem) teljes egészében portfóliójába integrálni. A névtelenül nyilatkozók vélhetően nem véletlenül emelték ki a Dellt, a vállalat lényegében az egyetlen olyan jelölt, amely nagyobb átfedések nélkül lenne képes magába olvasztani a Citrix üzletágait úgy, hogy közben ténylegesen, hosszú távon húzhatna hasznot a bővülésből.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A teljes értékesítés esetében a tízmilliárd dollárt valószínűleg bőven meghaladó vételár viszont meghaladhatja a Dell vásárlási kedvét, hiszen a céget Michael Dell pont azért vette újra magánkézbe, hogy a tőzsdei nyomástól távol tudja racionalizálni a működést, a folyamat pedig a hírek szerint még mindig nem zárult le. Egy ilyen működési környezetre merész vállalkozás lenne rászabadítani egy Citrix méretű vállalat integrációját, amely mintegy tízezer új alkalmazottat és számos új üzletág menedzselését vonná magával. Ugyanakkor az, hogy a Dellnek nem kell tevékenységét a tőzsdei elvárásokkal összehangolnia, megadhatja számára azt a kellően nagy mozgásteret, amely egy ilyen akvizíció sikeres végrehajtásához nélkülözhetetlen.

A Citrix még tavasszal kezdett foglalkozni online szolgáltatásokkal (többnyire a GoTo-termékek, például GoToMeeting, GoToAssist) foglalkozó részlege kiszervezésének vagy eladásának lehetőségével. A vállalat a hagyományos szoftvervállalatokat hatalmas nyomás alá helyező "felhős átállást" egyelőre nem tudja sikerrel megvalósítani – bár forgalma az utóbbi években rendre nagyot nőtt (a 2011-es 2,2 milliárd dollárról a tavaly elért 3,15 milliárdra), nettó eredménye lényegében stagnál, évi 250-350 millió dollár között mozog, és rendre messze alulmúlja a várakozásokat.

A cég az év elején bejelentett egy közel 10 százalékos létszámcsökkentést, nyáron pedig a híres-hírhedt aktivista befektetői alap, a Citrix 7,1 százalékát birtokló Elliott Management agresszív befektetői politikájának hatására (amely az EMC esetében is komoly változást érhet el) létrehozott egy bizottságot, melynek feladata a stratégiai lehetőségek felmérése. Az egyik ilyen lehetőség lenne a teljes cégértékesítés, ha pedig ez nem járható út, maradnak a kiszervezések és/vagy a részlegeladások. A vállalat ezek mellett még új vezérigazgatót is keres, miután a Citrixet közel másfél évtizede vezető Mark Templeton nyáron bejelentette, visszavonul, amint az igazgatótanács alkalmas utódot talál a helyére.

Az Elliott szerint a vállalat sokkal többre lenne képes, de a végrehajtás és a napi működés nagyon gyenge lábakon áll, a Citrix vezetősége pedig a szükséges változtatásokat az elmúlt évek alatt, többszöri ígéret és kísérlet ellenére sem tudta keresztülvinni. A befektetési alap elemzői szerint a Citrix részvényei már a jövő év végére elérhetnék a 90-100 dolláros szintet, ami a mostani 70 dollár körüli szinthez képest hatalmas ugrás lenne – a befektetők legnagyobb örömére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról