Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 10. 11:50

Jönnek a mobil Xeonok

Új processzorokkal célozza a mobil munkaállomásokat az Intel. A várhatóan méregdrága chipek a szoftvergyártók minősítésével és ECC RAM támogatással különböztetik meg magukat a konzumer lapkáktól, az olló azonban tovább is nyílhat.

Mobil munkaállomásokhoz is készülnek majd Xeonok - jelentette be az Intel. Az új lapkákkal új termékkategóriát nyit meg a gyártó, amely kimondottan a professzionális csúcsnoteszek piacát célozza majd. Eddig ezt a szegmenst nem vette túl komolyan az Intel, így az évek során komoly rés nyílt az asztali és a hordozható munkaállomások között, a profi felhasználóknak meg kellett elégedniük a konzumer lapkákkal, vagy vásárolhattak asztali chipre épülő monstrumokat.

Az alacsony fogyasztású Xeonokra a merészebb gyártók már eddig is építettek notebookokat, a szerveres környezethez optimalizált energiamenedzsment miatt azonban ezek az eszközök inkább a kompakt asztali gép kategóriába tartoztak. Az új mobil Xeonok karakterisztikája várhatóan figyelembe veszi majd a notebookos használatot, így az akkus üzemidő is értelmezhető lesz majd.

Eurocom Panther 5D - jelenleg itt tart a mobil munkaállomás Xeon alapokon

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A termékkategória neve Xeon E3-1500M v5 lesz, ez 14 nanométeres, Skylake generációs processzorokat takar majd. A cég a néven kívül egyelőre semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra, így sem a felépítés, sem az órajelek, sem a fogyasztási mutatók nem nyilvánosak. Valószínűleg nem járunk azért messze az igazságtól, ha a jelenlegi HQ sorozatú lapkákat vesszük alapul, a csúcsmodell i7-5950HQ például 4 mag/8 thread felépítéssel, 6 megabájt gyorsítótárral, 2,9/3,8 GHz órajellel (nominális/turbó) jelenti a felhozatal csúcsát, hőkerete 47 watt. A processzor az Intel Iris Pro 6200 grafikus alegységet használja.

A mobil Xeonokat néhány, a munkaállomásoknál fontos funkció különbözteti meg majd a konzumer modellektől. Az egyik ilyen az ECC (hibatűrő) memória támogatása lesz, amely professzionális felhasználóknál néha követelmény. Ugyanígy a Xeonok (az asztali társaikhoz hasonlóan) minősítéssel rendelkeznek majd a szoftvergyártóktól, jellemzően a CAD és tartalomelőállítás olyan területek, ahol a megrendelők ragaszkodnak e minősítésekhez. Ezen felül a Xeonok fejlett menedzsmentfelületet is kínálnak az Intel vPro platformján - igaz, ez eddig a Core sorozatban is elérhető volt, így nem akkora újdonság. Adott persze a lehetőség, hogy az Intel az ECC RAM-on és a minősítéseken túl hardveres fejlesztésekkel is alányúljon a munkaállomásoknak, adja magát a nagyobb gyorsítótár, nagyobb maximális memória, és persze a grafika is finomhangolható a tervezett felhasználáshoz, mind az illesztőprogramok, mind a hardver szintjén.

Az Intel kész tényként említi, hogy a Xeonok támogatni fogják majd a cég Thunderbolt 3 technológiáját is. Ez a csatlakozó jelenleg az Alpine Ridge dedikált vezérlőn keresztül érhető el, minden bizonnyal a mobil Xeonok esetében sem integrálta ezt a CPU-ra a gyártó. Inkább arról lehet szó, hogy a Xeonok mellé kötelezően jár majd ez a kiegészítő lapka is, vele pedig a Thunderbolt 3 mellett az USB-C és az USB 3.1 szabványok támogatása is. A Thunderbolt kötelező mellékelése logikus, a mobil munkaállomások a csatlakozó ideális piacát jelentik, a sokszabványos kijelzőkezeléstől a külső tárolók csatlakoztatásáig csupa olyan funkciót támogat, amire a profik vágynak.

A Xeonok piacra dobásával az Intel minden bizonnyal új árkategóriát is létrehoz, a jelenlegi csúcs mobilos processzorok fölött. Ez azt jelenti, hogy a gyártó a jelenlegi H és HQ sorozathoz képest még drágábban fogja kínálni ezeket a lapkákat várakozásaink szerint. A cég ezt könnyedén megteheti, a munkaállomások piacán egyáltalán nincs az Intel chipeknek kihívója, a szegmens pedig nem is különösebben árérzékeny, így adott a lehetőség a vállalati vásárlók "megkopasztására".

Miért lett hirtelen ennyiféle Intel chip?

A mobil Xeonok másik magyarázata műszaki lehet. A cég februárban már beszélt róla, hogy a 14 nanométeres eljáráshoz egy új megközelítést használ, ami lehetővé teszi, hogy kiszélesítse a processzorportfóliót. A processzorok litográfiás gyártásának egyik kulcseleme a maszk, ami leginkább az áramkörök mintázatának negatívjaként fogható fel, ezt "hívja elő" a gyártás soklépcsős folyamata. A maszkok előállítása nem egyszerű és nem olcsó, ráadásul mélyreható validációra is szükség van minden módosítás után. Ez idézte elő egyébként a Broadwell generációs processzorok csúszását is - állítja az Intel. A tesztelésért és minősítésért felelős csapat képtelen volt a megnövelt számú maszkot időben tesztelni, a több lépcsős validáció megnyúlt, ez pedig a termékek piaci rajtját hetekkel-hónapokkal eltolta.

Haswell-család - felfér egy diára (a szerveres nagyvasak nélkül) (forrás: WCCF Tech)

A fentiek ellenére jó oka van annak, hogy az Intel a maszkok számának növelése mellett döntött. Az előző generációknál néhány általános maszkot használt a vállalat, a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a teljes piacot mindössze nyolc maszkkal lefedte a vállalat, ebből az egyes modelleket a modulok és funkciók letiltsával, illetve az órajel szabályozásával állította elő az Intel.

Ez a megközelítés spórol a maszkok előállítási költségén, a szilíciummal azonban pazarol. Például az összes kétmagos Haswell ugyanazt a hatalmas GPU-t tartalmazza, annak ellenére, hogy a legolcsóbb modellekben csak 10 végrehajtó egység működik a 40-ből, és további, jelentős területet foglaló áramkörök vannak letiltva. Gyenge kihozatalnál, magas selejtaránynál ennek van létjogosultsága, az apró hibákkal rendelkező lapkákat így újra lehet hasznosítani, de magas kihozatalnál ez igencsak pazarló megközelítés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról