Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 29. 17:18

Optikai jeltovábbítás, nagy távolságra - ismétlő nélkül?

Akár 12 ezer kilométerre továbbítja a jelet optikai kábelen a Kaliforniai Egyetem és a Qualcomm Institute technológiája - jelismétlő nélkül. A kutatók szerint a 3-5 sávos rendszeren tesztelt megoldás könnyen skálázható, akár 32 sávos kábelekhez is.

Áttörést hozhat az optikai kábeles adattovábbításban a Kaliforniai Egyetem és a Qualcomm Institute kutatóinak fejlesztése. A frissen bejelentett technológia a csapat szerint nagy távolságú jelküldést tesz lehetővé, külön elektronikus jelismétlők vagy repeaterek használata nélkül - az eljárás a kábelekben használt fény frekvenciájának módosítására épít.

Fölöslegessé válnak a drága repeaterek?

A hagyományos optikai kábeles rendszereknél adott távolság után szükségessé válik a jelismétlők alkalmazása, hogy azok az érkező jelet felerősítik. Ezek a jelet azelőtt feldolgozzák, hogy az értelmezhetetlenné gyengülne, majd a kapott információkat újra optikai jelekké alakítva ismét útnak indítsák. Az egyszerre akár 200 csatornával, illetve tekintélyes sávszélességgel dolgozó repeaterek beépítése igen költséges feladat, hamarosan azonban kiküszöbölhető lehet.

Az jelismétlők elhagyásához nem elég extrém erős jelet küldeni a kábelekre, az optikai jelek ugyanis a befektetett energia növelésével párhuzamosan torzulni kezdenek, így egy adott határon túl nem lehet érdemes növelni azok erősségét. Az egyetem közleményében Nikola Alic kutató futóhomokhoz hasonlította a technológiát: minél erőteljesebben küzdenek ellene, annál rosszabb lesz a helyzet.

Frekvenciafésű - Forrás: Calit2

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kutatók múlt héten közzétett tanulmánya szerint ugyanakkor ez a plafon eltörölhető, úgynevezett frekvenciafésű használatával. Az eljárás lényege, hogy az adattovábbításhoz egy összefüggő, széles fényspektrum helyett, egyenlő időközönként kibocsájtott, meghatározott frekvenciájú fényimpulzusokat használnak. Az egyes impulzusok közötti "sötét szakasz" jellemzően a másodperc töredéke.

12 ezer kilométer, ismétlő nélkül

A frekvenciafésűs módszer érdekessége, hogy önmagában nem tünteti el az összecsomagolt adatstreamekben felmerülő, "crosstalkként" emlegetett torzulásokat, csupán kiszámíthatóvá teszi azokat, így a jelek romlása a végpontoknál egyszerűen visszafordítható. A szakértőknek az eljárással minden eddiginél nagyobb távolságra, mintegy 12 ezer kilométerre sikerült adatokat továbbítaniuk, optikai kábel segítségével, közbeiktatott jelismétlő nélkül, mindössze egyszerű, "buta" erősítőket használva. A kutatók emellett a technikával akár hússzorosra növelt erősségű jeleket is sikerrel juttattak át a rendszeren - a visszafordítható torzulásnak köszönhetően. Bár a laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek három, illetve öt optikai csatornát használó rendszereket használtak, a szakértők szerint az eljárás a gyakorlatban használt, 32 vagy több csatornával dolgozó kábelekkel is probléma nélkül alkalmazható.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.