:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. május 27. 12:00

A Codie az idei legígéretesebb magyar innováció

Tizenhét, nemzetközi szintű magyar infokommunikációs fejlesztést mutattak be a hetedik Magyar Innovációs TechShow-n, melyek közül a szakmai zsűri a játékos programozást tanító Codie-t választotta 2015 legígéretesebb magyar innovációjának. A közönség szerint a világ első, kerekesszékesek számára készült Route4U útvonaltervező volt a legjobb ötlet.

A HITS Magyarország legnagyobb tradíciókkal bíró IT vállalkozói eseménye, az idei, hetedik kiállítás pedig még az előző évek színvonalát is meg tudta haladni. A kiállítók a rendezvényen pár perces rövid előadáson mutatták meg fejlesztéseiket, amelyek közül tényleg nagyon nehéz kiemelni a legjobbakat. A rendezvényen látottak alapján hatalmas potenciál rejlik a hazai fejlesztőkben, nem csak nagyvállalatoknál, de néhány fős csapatokban is - a prezentációk minősége, az ötletek kidolgozottsága és átgondoltsága pedig jól mutatta, nem vagyunk jelentős lemaradásban (legalábbis ötletekben biztosan nem).

A rendezvény keretén belül 17 fejlesztőcsapat mutatta be szolgáltatását vagy termékét egy-egy prototípussal, változatos területekről: a versenyen indulhattak a különböző mobiltechnológiák, 3D nyomtatás, biotechnológia, okos hálózatok, az online biztonság, pénzügyi és nagyvállalati üzleti folyamatok, big data, valamint az M2M kommunikáció területével foglalkozó IT vállalkozások és fejlesztőcsapatok is. Különösen jó látni, hogy a fejlesztők egyre szélesebb látókörrel rendelkeznek, több projekt célozta például a mezőgazdaság reformját is.

Ők nyertek

A közönség szerint a Route4U csapata hozta a legérdekesebb ötletet, akik a világ első kerekesszékes útvonaltervezőjét mutatták be. Az útvonaltervező egy ingyenes, androidra letölthető alkalmazás, amely egy hozzátartozó weboldal segítségével segíti a kerekesszékesek mindennapi közlekedését. Az app a telefonban található érzékelők segítségével térképezi fel az útminőséget, járdaszegélyeket és lejtőket, majd azokból olyan akadálymentes útvonalat készít, amely biztonságos közlekedést tesz lehetővé a mozgáskorlátozottak számára.

A legjobb előadásért járó díjat egyik kedvencünk, a Xeropan nevű app fejlesztői csapata kapta, akik interaktív, angol nyelvoktató mobilapplikációjukat mutatták be a rendezvényen. Az alkalmazás célja, hogy izgalmas videókkal, hanganyagokkal, nyelvtani magyarázatokkal és tesztekkel segítse a nyelvtanulást különböző, mai fiatalok számára is érdekes témakörök feldolgozásával. Ilyent már láttunk néhányat, a Xeropan viszont két ponton is újítani tudott: egyrészt a példaszövegek sokkal közelebb állnak a való világhoz mint a versenytársaknál (így azonnal használható tudást kap a felhasználó). Ennél is nagyobb áttörés lehet, hogy a fejlesztők nagyon nagy hangsúlyt fektettek a motivációra, amely messze túlmutat az egyszerű gamifikáción (badge-k és pontszámok osztogatásán), a felhasználót pedig igyekszik előre felkészíteni a várható bukkanókra, így meg tudja őrizni a nyelvtanulás legfontosabb erőforrását, az akaraterőt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az idei év legígéretesebb magyar vállalkozása mind közül a Codie lett, mely nem meglepő - a játékos programozás-oktató platform (robot+app) világszerte nagyon pozitív visszhangot keltett, a sorozatgyártás beindításához szükséges 70.000 dollár helyett pedig 80.000 dollárt szerzett közösségi finanszírozással IndieGogón.

Az okostelefonról vezérelhető, programozható lánctalpas robot elsősorban a gyerekeket célozza, akiknek a programozás alapjait tanítja: az app lépcsőzetesen vezeti át a felhasználót a különböző programozási paradigmákon, és a változatos feladatok teljesítésével egyre komplexebb lehetőségeket kínál. A 2013-ban startolt Codie-t eleinte a Startup Sauna akcelerátor karolta fel, illetve többek között a Microsoft Imagine Cup versenyének országos döntőjébe is bejutottak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.