Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 1. 12:12

Már az Indiegogón a magyar fejlesztésű oktatórobot

Elindította Indiegogo projektjét a hazai fejlesztésű Codie oktatórobot csapata. Az okostelefonról vezérelhető, mi több, programozható lánctalpas robot elsősorban a gyerekeket célozza. Egyszerűtől az egészen komplexig több szinten tanít az app-robot páros.

Okostelefonról irányítható robottal tanítaná a gyerekeknek a programozás alapjait a Codie nevű magyar startup. A néhány fős kezdeményezés hasonló nevű terméke, egy nagyjából tenyérnyi, különböző szenzorokkal felszerelt, hernyótalpas robotot, illetve a hozzá tartozó mobilalkalmazást takarja.

Egyszerű, vizuális programnyelv

Az egyelőre csak iOS platformon, béta formában elérhető appban a startup saját fejlesztésű, egyszerűen használható programnyelvével adhatók utasítások a faborítású robotnak. A kódot itt valójában különböző vizuális elemek alkotják, amelyek olyan alapvető funkciókért felelnek, mint az adott mértékű előrehaladás vagy épp a kívánt szögű elfordulás. A színes, könnyen megkülönböztethető blokkok az appban nyilakkal köthetők össze, amelyek egyben a kód lefutási irányát is jelzik.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A szoftver az algoritmikus gondolkodásmód elsajátítását célozza, akár már egészen fiatal korban - az ifjú célközönség így már egy-egy komolyabb nyelv elsajátítása előtt megismerkedhet az olyan klasszikus szerkezetekkel, mint a feltételvizsgálat vagy a különböző ciklusok. Az app lépcsőzetesen vezeti a felhasználót a különböző programozási paradigmákon, a különböző feladatok teljesítésével egyre komplexebb lehetőségeket kínál. Az alkalmazás mindezek mellett egyszerű távirányítóként is használható a robothoz, a tervek szerint továbbá iOS mellett hamarosan Android platformon is elérhető lesz.

A kis lánctalpast egyébként egészen komoly érzékelőerdővel szerelték fel, azon gyorsulásmérő, fényérzékelő giroszkóp, mikrofon, iránytű is akad, tetején pedig egy állapotjelző RGB LED gyűrű található. A hardverben egy ultrahangos távolságmérő is található, ez segíti elkerülni az ütközéseket. A telefonhoz vagy táblagéphez Bluetooth-on kapcsolódó robot készre szerelve érkezik, az alkalmazás telepítését követően már ki is próbálhatók rajta az első rövid kódok.

Hardver-startup? Itthon?

Ahogy számos hasonló startup, a Codie is közönségi finanszírozásból szeretné megkapni a kezdőlökést: a csapat frissen indult Indiegogo projektje május 15-én zárja be a kapuit, a cég addig 70 ezer dollárt szeretne összekalapozni. Ha a támogatók tartják a jelenlegi tempót ez könnyen összejöhet, a Codie Indiegogo oldala ugyanis alig egy napja él, azon máris több mint 18 ezer dollár gyűlt össze. A leggyorsabb támogatók már 149 dollárért hozzájuthattak a robothoz, amelynek teljes ára 169 dollár lesz.

Jól látszik, hogy nem kell feltétlenül az Egyesült Államokba utazni azoknak, akik valamilyen hardveres startup indítására adnák a fejüket - ugyanakkor mindenképp érdemes nyitott szemmel járni, legalábbis ami a támogatási lehetőségeket illeti. A 2013-ban startolt Codie-t eleinte a Startup Sauna akcelerátor karolta fel, illetve többek között a Microsoft Imagine Cup versenyének országos döntőjébe is bejutottak. A lehetőség tehát itthon is adott, csak egy jó ötletre és persze a megfelelő csapatra van szükség az ígéretes hardver-startup elindításához - no és persze némi barátkozásra a kínai alkatrész kereskedők weboldalaival.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.