Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. május 22. 14:30

60 FPS-sel közelít a Twitch felé a YouTube

Egyre gyanúsabb, hogy saját játék-streaming szolgáltatásra gyúr a Google: mától fogva másodpercenként 60 képkocka sebességű élőközvetítésekre is van lehetőség YouTube-on, ami főleg a játékosok táborát célozza meg. A Flashtől elszakadt, HTML5-ön alapuló streaming emellett kiegészül a visszajátszás lehetőségével is, ami meglehetősen impresszív - ám önmagában ez még kevés a Twitch-felhasználóinak elszipkázásához.

A Google az elmúlt években magasabb fokozatra kapcsolt a Youtube-videók minőségének fejlesztésében: 2014-ben vált alapértelmezetté a lejátszó HTML5-ös változata a Flashtől elszakadva, elérhetővé vált az UltraHD felbontás, és megjelentek a másodpercenként 60 képkockás sebességű FullHD videók is. Az utóbbinak különösképp a játékosok örültek, mivel ezzel az újítással már élvezhető minőségben tekinthetők meg a Playstation 4-en és Xbox One-on rögzített látványos játékmenetek is. A tegnap bejelentett frissítéssel még egy lépéssel közelebb kerül a videómegosztó ahhoz, hogy a videojáték streamerek és nézőik szemében is vonzóbb platformmá válhasson - elindult a korai stádiumban lévő élő 60 FPS-es streamelés, ami a HTML5-nek köszönhetően visszajátszási funkcióval egészül ki.

Szebb streamelés, jobb visszajátszás

Mától elérhető opció - egyelőre desktopon - a 60 FPS-es élőközvetítés YouTube-on, választásunk szerint 720p vagy 1080p felbontású videók formájában is. Ezzel duplájára javul a közvetítések minősége, lévén eddig legfeljebb 30 FPS volt a másodpercenkénti kockák sebessége a videómegosztón. A nagy sebesség főleg a pörgős, intenzív felvételeknél jön jól, amelyekben a mozgást részletgazdagon, élethűen kell visszaadni, szemben az alacsonyabb FPS-sel dolgozó videóknál amelyeknél egy-egy hirtelen mozdulat túlságosan élesnek, furcsának tűnhet, ezért egyre alapvetőbb elvárás a 60 képkocka a  magas felbontású videók esetén. A funkció egyelőre csak desktopon elérhető el HTML5 kompatibilis böngészőkkel (legutóbbi Chrome, IE, Firefox, Safari, vagy Opera), de a Google már dolgozik a többi platform támogatásán is, addig a nem támogatott eszközökön marad a 30 FPS.

A YouTube viszont egy erős előnnyel rendelkezik: a Twitch-csel ellenben nem az idejétmúlt Flash technológiára támaszkodik, hanem a HTML5-re. Ennek fő előnye, hogy az erőforrászabáló Flash-sel szemben kisebb a videók lejátszásához szükséges CPU és akkumulátor igénye, emellett a Flash esetében fennálló biztonsági problémák sem érintik, és külső szoftvert (például Adobe Flash Player) sem igényel a lejátszás. A HTML5-nek köszönhetően a nézők igény szerint tetszőlegesi időpontra tekerhetik vissza az adást, és akár 1.5x, vagy 2x-es sebességgel is lejátszhatják a kívánt részt. A Google több streaming szoftvergyártó szolgáltatással dolgozott együtt, az Elgato és XSplit frissített verziói már támogatják az új funkciót.

Önmagában ez még nem elég

A videómegosztó óriások hamar rájöttek arra, hogy az élő közvetítésben, főként e-sportokban hatalmas potenciál rejlik, ezt legjobban a Twitch rohamos mértékben növekvő felhasználói bázisa igazolja, a platform azóta mintegy monopol helytartóként a streamerek legkedveltebb szolgáltatása. A közvetítő platformra szemet vetett az Amazon és a Google is, akik bár nagyjából megegyező árat (mintegy 1 milliárd dollárt) fizettek volna a Twitch felvásárlásáért, az Amazon került ki nyertesként, ezzel nyélbe ütve eddigi legnagyobb felvásárlását. A Twitch indoka az volt, hogy a cég felvásárlása nagy valószínűséggel a Google egyik szolgáltatásába való beolvadást, és egyben a Twitch entitásának elvesztését is jelentette volna. A szolgáltatás azóta már olyan más területek felé is nyit, mint például a zene, a Google pedig láthatóan semmiképpen nem szeretne lemaradni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Egyre több híresztelés reppen fel arról, hogy a csatában alulmaradt Google nem adja fel, és a YouTube-bon belül egy saját videojátékos live-streaming szolgáltatás létrehozásán dolgozik. A YouTube Live szekciója eddig meglehetősen hányatott sorsú volt, és nem vált igazán népszerűvé a felhasználók körében - a keresőóriás Twitch iránti élénk érdekélődése vetítette előre, hogy a Youtube az e-sport felé fordulva rázná fel ezt a szekciót, és ebben látja a lehetséges fellendülést. A Google más téren is "tanulni" kezdett a Twitchtől, tavaly például lehetővé tette a feltöltők szabad támogatását, amely modellt a Twitch már jóideje a közvetítőknek utalható adományok, és prémium feliratkozások formájában gyakorol.

A YouTube ugyan streaming technológia terén egyre jobban közelít a játékosok igényeihez, a közösségi funkciók azonban még hiányoznak, így egyelőre nem sok rá az esély, hogy ez fogja elszipkázni a Twitch közösségét - ehhez valami több kell. A híresztelések szerint nagy rá az esély, hogy a YouTube saját streaming szolgáltatását az idei E3-on jelenti be a Google, amellyel a cég már elkezdhet építkezni azokon a kiterjedtebb közösségi funkciókon is, ami a Twitch sava-borsát jelenti. A hatalmas előnyt fokozza az is, hogy egyre több játék kap Twitch támogatást, a Playstation 4 újgenerációs konzol pedig már a kezdetek óta rendelkezik a szolgáltatás integrációjával, ezt a példát némi késéssel az Xbox One is követte.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.