Szerző: Koi Tamás

2015. május 6. 10:24

A Vodafone-nál is élesedett a mobiltárca-szolgáltatás

A Magyar Telekom után a Vodafone Magyarország is éles üzembe állította saját mobiltárca-szolgáltatását, mely jelenleg szinte hajszál pontosan ugyanazokkal a feltételekkel használható, mint a rivális operátoré.

Májustól a Vodafone Magyarország havidíjas előfizetői számára is elérhető a mobiltárca szolgáltatás, mely lényegében egy virtuális pénztárcává változtatja az erre alkalmas mobiltelefonokat. A szolgáltatásba egyelőre kizárólag egy virtuális bankkártya került be, melyet az OTP Bank bocsát ki, tehát a Vodafone Wallet névre keresztelt platformot jelenleg kizárólag OTP-s Vodafone-ügyfelek használhatják. A szolgáltatáshoz csatlakozott partnerek száma a Vodafone ígérete szerint a jövőben jelentősen bővülhet majd.

A Vodafone Wallet - akárcsak a tavaly útjára indított Telekom MobilTárca - egy összetett, biztonságos autentikáción alapuló, érintés nélküli kommunikációval működő technológia. A rendszer technológiai alapjait a mobilszolgáltató által kibocsátott speciális SIM, az ügyfél mobiltelefonja és az elfogadóhelyen üzemeltetett terminál együttműködése biztosítja - erre építhetik fel saját virtuáliskártya-megoldásaikat a platformhoz csatlakozó szolgáltatócégek, bankok.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A virtuális tárcák legelterjedtebb felhasználási módja a bankkártyás fizetés, amit érintés nélküli terminálokkal ellátott elfogadóhelyeken lehet használni. Ilyen rendszert hazánkban jelenleg egyetlen kártyatársaság, a MasterCard üzemeltet PayPass néven, a kompatibilis terminálok száma pedig ma már eléri a 45 ezret. A Vodafone Wallet szolgáltatásba az OTP Bank virtuális MasterCard PayPass kártyája került be, melyet a megfelelő SIM-mel ellátott Vodafone-előfizetők a bank internetes felületén igényelhetnek meg.

A Vodafone tavaly augusztus óta egyébként minden olyan ügyfelének ingyen biztosítja a Vodafone Wallettel kompatibilis SIM-et, aki NFC-képes okostelefont vásárol a cégnél. A platform használatához egy, a készülékre telepített alkalmazásra is szükség van, mely egyelőre kizárólag androidos telefonokra tölthető le. A szolgáltató kínálatában jelenleg 30 különböző típusú, Vodafone Wallettel kompatibilis készülék található. Akárcsak a versenytársnál, a Vodafone esetében is egy nemzetközileg fejlesztett és használt platformról van szó, így a Vodafone Wallet alkalmazás nem csak a Magyarországon, hanem más Vodafone-országokban élő ügyfelek számára is elérhető.

Mobiltárca-kezdetek

A Magyar Mobiltárca Szövetség a maga nemében példátlan koordinációs háttérrel indította el a Mobiltárca alkalmazás, illetve a mögöttes rendszer tesztjét 2013 júliusában, néhány ezer önként jelentkező tesztelő bevonásával. A szövetségbe látszólag egy érdek mentén verbuválódott össze a MasterCard, az OTP, a SuperShop, valamint a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és a Magyar Telekom. A tesztidőszakra a résztvevők számára új SIM-et, valamint kérésre tesztkészüléket is biztosítottak a mobilszolgáltatók, az OTP és a SuperShop pedig virtuális kártyákat integrált a rendszerbe.
A Mobiltárca teszt 2013-as indulásakor eredetileg hathónapos tesztidőszakkal számoltak a résztvevők, ezt azonban később további majdnem fél évvel megtoldották. Ez idő alatt csatlakozott a rendszerhez az All You Can Move SportPass, melyhez nyolc edzőterem beléptetőrendszere tartozott, valamint az Interticket által üzemeltetett jegy.hu rendszeren keresztül vásárolt belépők is elérhetőek lettek a MobilTárcában. Ezzel a Katona József Színház, Nemzeti Táncszínház, A38, Barba Negra Music Club és a Papp László Sportaréna eseményeire március 1. és június 30. közöttre megváltott jegyeket kinyomtatás nélkül is használhatták a tesztelők.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról