Szerző: Gálffy Csaba

2015. május 4. 12:28

Itt a vége: lejárt a Java SE 7 támogatása

Hivatalosan lejárt a Java Standard Edition 7-es verziójának támogatása, az Oracle a jövőben nem ad ki nyilvános frissítéseket a szoftverhez. Út persze van, felfelé: a Java SE 8 telepítése, amely azonban visszafelé nem nyújt teljes kompatibilitást.

Április végével hivatalosan is lezárta a Java SE 7 támogatását az Oracle. A vállalat termékterve szerint a múlt hónapban érkezett az utolsó nyilvános frissítés a futtatókörnyezethez, mostantól kizárólag a Java SE 8-as verziója támogatott. A támogatás ebben az esetben ugyanazt jelenti, mint a Windows esetében: a "lejárt szavatosságú" szoftverhez sem funkcionális, sem biztonsági frissítéseket nem ad ki a fejlesztő, és mindenkinek az újabb verzióra váltást javasolja.

"Ha pénzetek van, minden nyelven tudok"

Pörög a Java frissítési ciklusa, a cég mindössze négy év után vonta meg a támogatást a Java SE 7-től, illetve a hozzá tartozó Oracle Java JDK 7-től. A Java 7 támogatási ciklusának végére tavaly márciusban hívta fel a figyelmet hivatalosan az Oracle, ezzel több mint egy évet biztosított a fejlesztők számára, hogy alkalmazásaikat a következő verzióra migrálják. A vállalat az automatikus frissítést használó felhasználóknak január óta már a Java 8-at küldi el, ezzel a telepített bázis egy része már átállhatott a frissebb kiadásra - hivatalos használati statisztikák hiányában azonban erre nincs megbízható adat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Oracle 2011 júliusában adta ki a Java SE 7-et, ezt kevesebb, mint három évre rá, 2014 márciusában követte a Java SE 8. A rendkívül gyors kiadási ütemterv jót tesz az innovációnak és a nyelv fejlődésének, az újabb kiadások kapcsán azonban a vállalat túl gyorsan állítja le az előző verzió támogatását - állítják a témában megszólaló fejlesztők. Az aggodalom érthető, a Java 8 ugyanis nem nyújt teljes visszafelé kompatibilitást a Java 7-es alkalmazások felé, így alkalmazások százai vagy ezrei válhatnak működésképtelenné a frissítést követően. A Java 8 leghamarabb 2017 márciusában veszítheti el a támogatást, kompatibilitási kérdéseiről itt az Oracle alapos fejlesztői kalauza.

Az Oracle hosszú távú támogatást is nyújt a Java-kiadásokhoz, nem csak az Enterprise Edition, hanem a Standard Edition (SE) mellé is. Azonban ez csak támogatási szerződés keretében, a szolgáltatásért fizető ügyfelek, jellemzően nagyvállalatok számára érhető el, a webes Java appletek és egyéb szoftverek magán célú felhasználóinak ez férhető hozzá.

A Chrome már kivezette

A Java böngészős beépülő modulja rengeteg fejfájást okozott IT-bizonsági berkekben, az ugyanis rendkívül súlyos biztonsági hibáktól hemzsegett, kisebb-nagyobb támadások érték ezt a sérülékeny felületet. Az ügyben a Google lépett először, a Java beépülőt a Chrome 32-es verziójától fogva csak a felhasználó kifejezett kérésére tölti be, áprilistól pedig még a felhasználó sem tudja engedélyezni az NPAPI-t használó modult. Ennek folyománya, hogy az olyan böngészős alkalmazások, amelyek Javát használnak, Chrome alatt nem futtathatóak (ilyen például itthon a CIB Bank online felülete). A nem-NPAPI-t használó Java elkészítésével az Oracle egyelőre adósa a felhasználóknak.

A Java SE 8 telepítése kézzel is megoldható, a java.com oldaláról. A telepítés alatt a szoftver eltávolítja a 7-es kiadást és helyére már a 8-as verziót teszi. Jó hír, hogy tapasztalatunk szerint már már nem telepít Ask.com-os eszköztárat, ebben legalább előre tudott lépni az Oracle. A Java 7 telepítő továbbra is elérhető marad az archívumból, ennek használatát azonban senkinek nem javasoljuk.

Még mindig népszerű

A mérsékelten reprezentatív Tiobe index szerint a Java (újra) a legnépszerűbb nyelvnek számít, miután másfél év után visszaelőzte a C-t. A nyelv folytatódó népszerűsége azonban nem az Oracle ténykedésének köszönhető, azt ugyanis a szoftverház által perbe fogott Android sikere hajtja - legalábbis a felmérést készítők szerint. A kiugrás ellenére a nyelv folytatja lassú menetelését lefelé, ahogy a vállalati környezetben egykor élvezett dominanciája fokozatosan elhalványul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról