Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Végre itt a Java 8!

Dojcsák Dániel, 2014. március 19. 14:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hosszas várakozás után végre kézbe kaphatják a fejlesztők a vállalati informatikai fejlesztések alapját jelentő Java legújabb változatát. Az Oracle hivatalosan is bejelentette a Java 8-at, ami jelentősen befolyásolja majd a következő évek fejlődését a nagyvállalati IT szektorban.

A Java 8 nehéz szülés volt, a történet 2010 óta húzódik, amikor is a Java Community Process (JCP) megszavazta a Java 8 specifikációját. Egy évvel később, 2011-ben jelent meg egyébként a Java 7, az azóta eltelt három évben azonban nagyobb váltás nem történt. A Java 8 legfontosabb vívmánya, hogy az újonnan bevezetett funkciók számos olyan lehetőséget csatornáztak be a platformba, amivel a programozási modellek kiterjeszthetőek a cloudkorszak kihívásainak megfelelően.

A legnagyobb eredmény a Java 8-ban a Lambda projekt, ami lehetővé teszi paraméterként függvény átadását egy metódus meghívásánál, ezzel tisztább, rövidebb és átláthatóbb kódot eredményezve - a fejlesztők megspórolhatnak deklarációkat például. A Lambda a gyakorlatban egy sokkal funkcionálisabb megközelítést alkalmaz, valószínűleg népszerű lesz a Java-fejlesztők körében. A funkcionális programozás felé elmozdulás azért is különösen fontos, mert az utóbbi időben egyre több fejlesztő állt át JavaScriptre, Scalára és Clojure-re, köszönhetően a funkcionális programozás támogatásának, illetve a jobb kifejezhetőségnek.

Tovább hódíthat a JavaScript

A Java 8 révén persze a JavaScript is komoly lökést kap, a Nashorn JavaScript-motor egy Java-alapú  futtatókörnyezetet hoz a fejlesztőknek, lehetővé téve a Java alkalmazásokban akár JavaScript-kód felhasználását is. Amennyiben működőképesnek bizonyul a megoldás, akkor a várakozások szerint egyre több fejlesztői és üzemeltetői csapat dönt majd úgy, hogy JVM-et használ a szerveroldali JavaScript futtatásához. A JVM mellett itt is a könnyű használhatóság és a stabilitás áll majd érvként, mint a JRuby vagy más nyelvek esetében, viszont ez a fordulat megnyitja a Java és a JVM világát az eddigieken túl egészen más típusú fejlesztők számára is.

A fentieken túl a Java 8 rengeteg más új képességet tartalmaz majd, illetve a régiek közül is nagyon sok megújul. Említésre méltó például a boiler plate kódok csökkentésével elért jelentős teljesítménynövekedés az alkalmazásokban, a rövidebb kódok ráadásul a fejlesztők produktivitására is jó hatással lehetnek. Javult továbbá a metaadatok kezelése a forrásfájlokban, illetve a collections keretrendszer is. Egyszerűbbek lettek a párhuzamos programozási modellek és a modern többmagos processzorok hatékony használata is. Hosszútávon ez a fejlődés mindenhol a kódminőség javulásához vezet majd. Ha valaki kíváncsi a részletes listára arról, hogy mi változott és mik az újdonságok, akkor a magyar Javaforum bejegyzését érdemes átböngésznie.

A modularitás ideje még nem jött el

Ezekre az eredményekre nagyon sokat kellett várjon a Java közösség, a fejlesztés hosszú éveken keresztül húzódott, ráadásul még mindig nem mondható teljesnek. Olyan kulcsfontosságú elemek hiányoznak még most is, mint a Jigsaw, ami a Java 8 előkészítésekor még a legfontosabb projektek között szerepelt. A Jigsaw célja a Java modularizálása, a fejlesztés azonban a vártnál lényegesen lassabban halad - az eredeti tervek szerint a Jigsaw projektnek már 2011-re, Java SE 7 megjelenésére el kellett volna készülnie, jelenleg úgy tűnik, csak a Java 9-be kerülhet be, de lehet hogy abból is ki fog maradni. A Jigsaw által megcélzott problémakezelésére ugyanakkor vannak egyéb megoldások is (pl. OSGI).

Az új Java fejlesztői csomag végleges verziója már elérhető az Oracle hivatalos Java 8 oldalán, a vállalat egyébként március 25-én tartja a hivatalos premiert, egy nemzetközi webkonferencián mutatja be az újdonságokat, amelyre itt lehet regisztrálni Minden érintett fejlesztőnek érdemes ellenőriznie, hogy a saját fejlesztései működnek-e megfelelően a Java 8 JRE/JDK esetén is, ugyanis hamarosan az Oracle a felhasználók felé is elkezdi teríteni az új verziót. Ez biztosan rengeteg problémát okoz majd, aminek egy része elkerülhető megfelelő előkészületekkel.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.