Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 24. 11:57

Már piacon lévő okosórákra is hoz Wi-Fit az új Android Wear

Több okosórából is kimarad a legújabb Android Wear frissítéssel érkező Wi-Fi támogatás. Míg az LG két korábbi készüléke és az ASUS Zenwatch okosórája Wi-Fi nélkül marad, a Moto 360 és az LG G Watch Urbane megkapja az új funkciót.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Google megkezdte okosórás platformja, az Android Wear lépcsőzetes frissítését, amely számos plusz funkcióval hivatott felszerelni a viselhető eszközöket. Az okosórákra fokozatosan megérkező új szoftver már az összes, a kis képernyőkre szánt alkalmazás számára lehetővé teszi a monokróm, folyamatosan aktív kijelzős megjelenítést, illetve Wi-Fi támogatást is hoz - ez azonban nem minden készüléken lesz elérhető.

Eddig az Android Weart futtató készülékekkel nem volt lehetőség önállóan Wi-Fi hálózatokra kapcsolódni, (azok a csatlakoztatott okostelefon kapcsolatát használták), az azonban csak most derült ki, hogy ennek szoftveres oka van, a rendszer nem támogatta ezt a képességet. A piacon lévő modellek hardvere egyébként a legtöbb esetben rendelkezik ilyen modullal, ezt ugyanis a felhasznált rendszerlapkák (SoC) alapból tudják, használatához azonban antennára is szükség van - ezt viszont nem minden gyártó helyezte el az apró kütyükben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A készülékgyártókat a Phandroid kereste meg, hogy kiderítse, pontosan melyik modellek támogatják majd az új funkciót. A portál értesülései szerint a Motorola népszerű Moto 360 modellje és a Sony SmartWatch 3 is képes lesz önálló Wi-Fi kapcsolatra, az ASUS ZenWatch okosórája viszont kénytelen lesz továbbra is a telefon kapcsolatára hagyatkozni. De hasonló sors vár az LG két eszközére is: a G Watch és a kerek kijelzős G Watch R sem kapnak Wi-Fi támogatást - bár a szükséges chip adott, az antenna már kimaradt a specifikációs listáról. A koreai gyártó újonnan bejelentett G Watch Urbane eszköze ezzel szemben megkapja majd a Wi-Fi képességet.

A Samsung egyelőre nem nyilatkozott Android Weart futtató okosórája sorsáról, noha tudni lehet, hogy a Gear Live névre hallgató eszközben a szükséges lapkák mellett Wi-Fi antenna is található, így ezen modell tulajdonosai is jó eséllyel profitálnak majd a frissítésből. A jövőben kiadott okosórákban a Wi-Fi funkció már több mint valószínűleg egytől egyig jelen lesz, ráadásul könnyen lehet, hogy épp a Samsungtól látjuk majd a következő modellt, a gyártó ugyanis már élesítette a Gear eszközök következő generációját ígérő weboldalát, amely alapján egy kerek kijelzővel szerelt készülékre lehet számítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról