Szerző: Voith Hunor

2015. március 30. 11:40

Majdnem minden Lumián kipróbálható lesz a Windows 10

Most már tényleg csak napok, esetleg egy-két hét kérdése, és szinte az összes Lumián ki lehet majd próbálni a Windows 10 technikai előzetesét - osztotta meg a hírt egy blogbejegyzésben Gabe Aul, az operációs rendszer fejlesztéséért felelős vezető. Sajnos egyelőre úgy fest, hogy a Lumia 930 ebből a körből is kimarad, ahogy a többi, nem Nokia vagy Microsoft gyártmányú windowsos készülék is.

Több mint másfél hónap telt el azóta, hogy a Microsoft kiadta a Windows 10 telefonos technikai előzetesének első nyilvános tesztverzióját. Az operációs rendszert ma még csak hat, belépő szintű és középkategóriás modellre lehetett feltelepíteni, azért, mert csak azokon lehetett megoldani a szoftverfrissítést a rendszerpartíció átméretezése nélkül. A Windows 10 fejlesztését vezető Gabe Aul már akkor megígérte, hogy az úgynevezett partition stitching (dinamikus partíció átméretezés) funkció beépítésével jelentősen ki fogják terjeszteni a támogatott készülékek listáját.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Arra azonban kevesen számítottak, hogy a fejlesztési és belső tesztelési folyamat az első verzió kiadását követően 6-8 hetet fog igénybe venni. Szerkesztőségünknek a Microsoft Magyarország közel egy hónapja már felajánlotta, hogy küldeni fog egy Windows 10-zel előtelepített Lumia 930-at (amit ugye a jelenleg elérhető build hivatalosan nem támogat), ebből arra következtettünk, hogy a szélesebb körű támogatással felvértezett build nyilvános kiadása sem lehet már messze. Az ígért készülék azonban végül nem érkezett meg, így sejthető volt, hogy a folyamat tovább fog tartani, mint eredetileg gondoltuk.

Nem hivatalos módszerrel egyébként a még nem támogatott telefonokra is telepíthető az aktuális technikai előzetes, ezt azonban csak azoknak érdemes kipróbálni, akik tisztában vannak a lehetséges adatvesztéssel vagy esetleg egy komolyabb negatív következmény, a készülék használhatatlanná tételével.

Most már tényleg jön

Gabe Aul múlt egy múlt hét végi blogbejegyzésben jelentette be, hogy a Microsoft elkészült a partícióátméretezési funkcióval, és az azzal kiegészített változat már a belső tesztelés előrehaladott fázisában van. A tárolás és fájlrendszer validálásáért felelős csapat már jóvá hagyta, de Aul szerint várhatóan ezt a hetet még a hibák kijavításával fogják tölteni, így pontos kiadási dátumról nem ejtett szót. A telefonos Windows 10 új tesztverzióját már az asztali operációs rendszer előzetesének kapcsán ismertetett, gyorsított ütemezés alapján fogja elérhetővé tenni a Microsoft, így akár már e hét vége felé is letölthető lehet a frissített kiadás.

Ez az elsőnél lényegesen több telefont, lényegében az összes Lumiát fogja támogatni – azért lényegében, mert a csúcsmodell (és nekünk korábban felkínált) 930 továbbra is hiányzik a támogatott készülékek listájáról, ráadásul a másik, nem házon belüli zászlóshajó, a windowsos HTC One M8 sem került be a második körbe. Arról, hogy a Lumia 930 mikor kaphatja meg az előzetest, nincs információ, Gabe Aul egyelőre csak annyit osztott meg egy Twitter-bejegyzésben, hogy a fejlesztés során egy modellspecifikus hibával találkoztak, amit még nem tudtak megoldani.

A Microsoft azzal kapcsolatban sem közölt még új részleteket, hogy a nem Microsoft vagy Nokia gyártmányú modelleken kipróbálható lesz-e valaha a Windows 10 előzetese. A finn cég neve egyébként érdekes módon teljesen hiányzik Aul blogbejegyzéséből, a támogatott készülékek listájában a korábban Nokia által gyártott modellekre egyszerűen csak Lumiaként hivatkozik a fejlesztés vezetője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról