Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. február 25. 14:52

Eltűnik az Outlook.com-ból a Google Talk és a Facebook Chat

A Microsoft pár héten belül megszünteti az Outlook.com-ba integrált Facebook és Google csevegőszolgáltatásokat, kizárólag Skype-pal lehet majd instant üzeneteket küldeni.

A Microsoft kedden tájékoztatta az Outlook.com felhasználóit arról, hogy pár héten belül megszűnik a levelezőbe épített Google Talk és Facebook Chat csevegés lehetősége. Ennek ellenére nem kell lemondaniuk a valósidejű üzenetküldés kényelméről, a csevegőplatformként a jövőben is igénybe vehető majd a Skype. A névjegyzéket a változás nem érinti, a Google-től és Facebookból átszinkronizált névjegyek továbbra is elérhetőek maradnak.

Magára maradt a Microsoft

A Microsoft a Google Talk esetében azzal indokolta döntését, hogy a csevegőszolgáltatás elhagyja fokozatosan a keresztplatformos protokollt, az XMPP-t, és a Google nem tette elérhetővé az XMPP-t váltó újabb protokollt. A Facebook Chat esetében a Microsoft hasonló indokot nem mondott, de egyértelműnek tűnik, hogy azt is a szolgáltatás bezárulása okozza: mint arról korábban írtunk, a Facebook is ott hagyja az XMPP-t és a Chat-hez tartozó API-t bezárja, kizárólag néhány hivatalos kliens tudja ezeket később elérni. Ezzel bezárul a lehetősége annak is, hogy ezekbe a hálózatokba külső kliensekből lehessen üzenetet küldeni - ami ebben az esetben az Outlook.com böngészőben futó implementációját is hátrányosan érinti.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Csevegni a jövőben is lehet majd az Outlook.com-ból, a támogatott csevegőrendszerek közül elérhető marad a Skype. Ezt egyébként folyamatosan fejleszti a Microsoft, a szöveges üzenetváltás mellett elérhető a hanghívás és a videós kommunikáció is, megfelelő szoftverkörnyezet esetében beépülő modul telepítése nélkül is.

Maradnak a kontaktok és a Skype

Az Outlook.com (és a Microsoft-fiók) a jövőben is összekapcsolható marad a Google és a Facebook rendszerével, a cég azon API-kat, amelyek nyíltak maradtak, a jövőben is használni szeretné. Ide tartozik például a névjegyzék vagy a naptár szinkronizálásának lehetősége, ezek ez után is elérhetőek és naprakészek maradnak. A Microsoft szóvivője a döntés kapcsán elmondta, hogy a Skype népszerű platform, ami a Hangoutshoz hasonlóan képes hang- és videohívásokra is az üzenetküldés mellett, így a felhasználói élmény nem fog csorbulni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról