:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. február 10. 09:50

Megegyezett a Samsung és a Microsoft

Valószínűleg újra fizet a Microsoft-féle szabadalmak után jogdíjat a Samsung, miután a két vállalat peren kívüli egyezséggel zárta az eljárást. A megállapodás részletei titkosak, nem tudni, hogy sikeres volt-e a Samsung újratárgyalási kísérlete.

Lezárult a Microsoft és a Samsung vitája a szabadalmakhoz kötődő licencdíjak ügyében, jelentette be a két vállalat közös közleményben. "A Samsung és a Microsoft örömmel jelenti be, hogy befejezte és rendezte vitás ügyét mind az amerikai bíróság, mind a nemzetközi kereskedelmi bizottság (ICC) előtt" - áll a rövid, másfél soros hivatalos közleményben. A kiegyezés feltételei nem nyilvánosak, így nem tudni, hogy a Samsung, vagy a Microsoft került-e ki győztesen a csatából.

Sokba kerül

A Samsung, mint a legtöbb nagy telefongyártó, minden értékesített androidos okostelefon után jelentős licencdíjat fizet a Microsoftnak. A peres iratokból az is kiderült, hogy mennyit: 2013 folyamán a cég 1 milliárd dollár körüli összeget utalt a Microsoftnak egy 2011-ben kötött szabadalmi licencelési megállapodás alapján. A licencdíjért cserébe a Samsung hozzáférést kapott a Microsoft különböző, az okostelefonok működéséhez kapcsolódó szellemi tulajdonához. A Samsung azonban egy ponton leállította a licencdíj fizetését arra hivatkozva, hogy a Nokia telefongyártó divíziójának megvásárlásával az eredeti szerződés érvényét vesztette. A cég stratégiája világos, a mobilpiacon megzuhanó Samsung igyekezett az eredetileg kialkudotthoz képest jobb feltételeket kiharcolni a redmondiakkal szemben, ehhez pedig minden kapaszkodót felhasznált.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft akkor kiadott közleménye szerint a két cég igyekezett tárgyalásos úton elsimítani a nézeteltérést, az alkudozás azonban nem vezetett eredményre. Végül a Microsoft pert indított, mind a "normális" amerikai bíróságon, mind a gyorsabb ítélethozatallal kecsegtető ICC-nél (Nemzetközi Kereskedelmi Kamara). Beadványában a Microsoft azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg a szerződés érvényességét és kötelezze fizetésre a Samsungot, mind az elmaradt licencdíjak, mind a jövőbeni kifizetések tekintetében.

A perrel párhuzamosan a két vállalat tovább folytatta az alkudozást, a bejelentés szerint sikerrel. A nagy kérdés, hogy a Samsungnak sikerült-e elérnie célját és mérsékelni tudta-e a telefononként fizetett licencdíjat, vagy a Microsoft győzedelmeskedett és a telefongyártói piacra való belépés ellenére maradt a korábban megállapított összeg. Erre sajnos nem tudjuk a választ, az új szerződés szövege és számai nem nyilvánosak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.