Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 29. 10:00

Érkeznek a 8 gigabites LPDDR4 Samsung RAM-ok

A világon elsőként dob piacra 8 gigabites LPDDR4 memóriát a Samsung. A technológiával készült gyors, alacsony fogyasztású 4 gigabájtos modulok már jövőre feltűnhetnek több gyártó csúcstelefonjaiban és táblagépeiben is.

Új mobil készülékekbe szánt, alacsony fogyasztású memória gyártásába kezd a Samsung. A koreai óriás egy blogposztban jelentette be, hogy a világon elsőként 8 gigabites LPDDR4 chipeket dob piacra, amelyek mintegy kétszeres adatsűrűséget kínálnak az előző generációs megoldásokhoz képest. A 20 nanométeres eljárással készült memória a vállalat szerint a PC-kben, illetve szerverekben használt (DDR3-as) DRAM-nál is gyorsabb, ráadásul jóval alacsonyabb fogyasztás mellett. Az új Samsung lapkák első körben valószínűleg nagyméretű, Ultra HD kijelzővel felszerelt mobil csúcskészülékekben jelennek majd meg.

Az LPDDR4-gyel az órajel a vállalat szerint a 3,2 gigahertzet is elérheti, sőt idővel akár a hagyományos DDR4 memóriáét is meghaladhatja, ezzel kompenzálva a keskenyebb memóriabusz-csatornák miatt elszenvedett hátrányt. A sávszélesség is komoly növekedést mutat, az LPDDR3 másodpercenként 17 gigabájtos értékéhez képest az LPDDR4 már 35 gigabájtot produkál. Ennek az egységes memória-alrendszerrel rendelkező mobilok esetében különösen nagy jelentősége van. Itt ugyanis ugyanazzal a sávszélességgel gazdálkodik a CPU és a GPU, valamint a processzoron található egyéb feldolgozóegységek (képfeldolgozó, hálózat, stb.). A nagyobb sávszélességnek így az UHD videók feldolgozásánál, nagyon nagy (20 megapixeles vagy nagyobb) felbontású sorozatfotózásnál és természetesen játékok alatt lehet nagy szerepe.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A gyártónak az üzemi feszültséget is sikerült tovább csökkenteni, az új Samsung memória már 1,1 volton működik, ami a gyártó szerint egy 2 gigabájtos LPDDR4 egység esetén akár 40 százalékkal kisebb fogyasztást jelenthet egy hasonló kapacitású, LPDDR3 modulhoz képest - ez persze nem csak az alacsonyabb üzemi feszültségnek, de a gyorsabb feladatvégzésnek is köszönhető, amelyet a Samsung saját, alacsony szintű LVSTL (Low-Voltage Swing-Terminated Logic) technológiájával igyekezett optimalizálni, hogy kis feszültség mellett is tarthatók legyenek a magasabb órajelek. Emellett a megnőtt sávszélességgel párhuzamosan az egy bit adatra jutó felhasznált energia is látványosan, 4 pikojoule-ról mindössze 2-re csökkent - ez persze később az egyes gyártók finomhangolásait követően még változhat.

A 8, illetve a korábbi 6 gigabites LPDDR4-es Samsung modulok 2 és 3 gigabájtos változatai idén decemberben váltak elérhetővé a gyártók számára, a 4 gigabájtos modulok megjelenése pedig 2015 elején várható. Ennek megfelelően jövőre már feltűnhetnek az első, a 4 gigabájt LPDDR4 memóriával felszerelt készülékek, bár ezekre inkább az év második felében érdemes számítani - természetesen nem csak a Samsung okostelefonjaiban és táblagépeiben, hiszen a cég chipjeit számos gyártó használja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról