:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 1. 15:12

Utólag telepíthetnek bloatware-t a mobilokra a szolgáltatók

Nem csak előre telepítve érkezhetnek "bloatware" appok a szolgáltatóktól vásárolt okostelefonokra: egy Ignite névre hallgató megoldás segítségével már utólag is installálhatják saját, vagy partnereik alkalmazásait ügyfeleik készülékeire.

A szolgáltatóktól vásárolt okostelefonok és táblagépek bosszantó velejáróit, a "bloatware" néven elhíresült előre telepített alkalmazásokat valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Ezek a szoftverek általában az egyes vállalatok és azok partnereinek szolgáltatásait takarják, segítségükkel a szolgáltatók az adott készülékkel szerzett bevételt igyekeznek maximalizálni - az ilyen appok ráadásul legtöbbször nem is távolíthatók el, legfeljebb a telefon rootolását követően, ez viszont garanciavesztéssel járhat.

Ennek fényében bizonyára nem sokan örülnek majd, hogy a Digital Turbine vállalat Ignite nevű szolgáltatásának köszönhetően a szolgáltatók már utólag is telepíthetnek alkalmazásokat az androidos készülékekre. A megrendelőinek "plusz hirdetési bevételeket" ígérő megoldás segítségével a cégek bármikor, távolról installálhatják fel a kívánt appokat az eszközökre, legalábbis ha a felhasználó rábólint a beérkező frissítési kérelemre.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A cég saját bevallása szerint már többek között az amerikai T-Mobile-t és a Verizont is ügyfelei között tudhatja - a Forbes szerint néhány felhasználónál már meg is jelent egy "DT_Ignite" nevű frissítés, amely szinte teljes körű alkalmazásengedélyeket kért a felhasználóktól - szerencsére azonban a készülék tulajdonosának beleegyezése nélkül ez nem telepíthető.

A problémát az Android 5.0-s frissítés is megoldja majd: az Ars Technica szerint ugyanis a rendszer legújabb verziójában már tetszés szerint eltávolíthatók lesznek a szolgáltatók által telepített, nemkívánatosnak ítélt appok. A Lollipop néven is ismert Android verzió ugyanakkor egyelőre kevés készülékre érhető el, számos okostelefon és táblagép pedig valószínűleg soha nem kapja meg azt. A lehetőség mindenesetre még nem garancia rá, hogy a mobilszolgáltatók élnek is majd a későbbi telepítés lehetőségével, főleg miután az egészen biztos hogy nem lenne népszerű lépés a felhasználók szemében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 10:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.