Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 1. 10:29

Januárban frissül a Windows 10 és a Windows Phone

Október eleje óta tesztelhető a Windows 10 nagyvállalati felhasználásra szánt előzetese, a Microsoft január végére ígéri a lakossági képességeket felvonultató Consumer Preview verziót. Ugyanekkor jelenhet meg a következő generációs telefonos rendszer tesztváltozata is.

Október elején mutatta be következő generációs operációs rendszerének első előzetesét a Microsoft, amelyet azóta le is tölthetnek és ki is próbálhatnak az érdeklődők. A Windows 10 egyelőre Enterprise Technical Preview formában érhető el, a Microsoft célja a tervezett újdonságok bemutatása és a visszajelzések begyűjtése mellett a Windows 8.x vonaltól ódzkodó nagyvállalatok meggyőzése arról, hogy a Windows továbbra is egy megfelelően hatékony asztali operációs rendszer.

Az Enterprise Technical Previewban tesztelhető az új desktop a korábban bemutatott képességekkel (Start menü, ablakban futó modern appok, virtuális desktop, stb.), az új biztonsági képességek egy része, a telepítés és terjesztés, valamint a menedzsment. Utóbbi kipróbálásához a Microsoft kiadta a System Center Configuration Manager tesztváltozatát, amelyet felkészítettek a Windows 10 terítésére, frissítésére és felügyeletére is. A korábbi verziókhoz (2012, 2007) pedig hamarosan érkezik egy frissítés, amely kompatibilissé teszi őket a Windows 10-zel.

Continuum és Cortana a Consumer Preview verzióban

A Microsoft egyelőre nem nyilvános, de kiszivárgott tervei szerint január vége felé jelenhet meg a Windows 10 lakossági előzetese (Consumer Preview), ebben kapnak majd helyet azok a képességek, amelyek elsősorban az otthoni felhasználókat célozzák. Egyelőre nem tudni, pontosan mi kerül bele a Consumer Preview változatba, de nagyon valószínű, hogy a felhasználói felülettel kapcsolatos fejlesztések java részét erre a verzióra tartogatja a Microsoft.

Az egyik ilyen lehet a Continuum, amely automatikusan igazodik a preferált beviteli módhoz az elérhető hardverek tükrében, és dinamikusan változtatja a felületet attól függően, hogy elérhető-e érintőképernyő, billentyűzet és egér. Ha egy hibrid gépen a felhasználó csatlakoztatja a billentyűzetet, átáll a felület a megszokott desktopra, míg anélkül egyes gombok és felületi elemek nagyobbak, érintésre optimalizáltak. A WinBeta.org értesülései alapján az ikonok jelentős részét is átrajzolják a redmondi grafikusok, és a januári kiadásban érkezhetnek meg az élő csempék a desktopra.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Consumer Previewban érkezhet meg a Windows 10-be a Microsoft virtuális személyi asszisztense, a Cortana is - itt valószínűleg továbbra is csak néhány ország lesz támogatott, nekünk magyaroknak alighanem nélkülöznünk kell a lágy hangú "hölgy" segítségét.

Új Windows Phone

Nem csak a Windows 10 kap egy nagy frissítést az év elején, hanem a Windows Phone is. A Microsoft állítólag zárt körben teszteli a Windows 10 telefonokon futó változatát és tavasszal már nyilvánosan is tesztelni fogja. A vállalat már korábban közölte, minden Windows Phone 8.x-et futtató Lumiát frissíteni lehet az új  operációs rendszerre, a tesztváltozat fogadására így számos készülék alkalmas. Feltehetően az új telefonos Windowst kipróbálók számára egy rendszerfrissítésként  érkezik majd az új OS, amelyet aztán folyamatosan naprakészen tart a Microsoft.

Az új generációs Windowszal kapcsolatban az egyik fontos ígérete a Microsoftnak az "egy operációs rendszer", vagyis ugyanaz a szoftver fut a telefontól a tableten át az asztali PC-ig (és szerverig), amelyre elég egy alkalmazást egyszer kifejleszteni, majd a megjelenítést és inputot a kijelző méretéhez és a beviteli eszközökhöz igazítani. Ezen felül egyelőre nem tudni sokat arról, milyen újdonságokat hoz az új Windows Phone.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról