Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 28. 14:49

Extravagáns okostelefon és tablet a németektől

Olcsón ígér csúcskategóriás okostelefont és táblagépet egy német cég. A Linshof névre hallgató vállalat meglehetősen egyedi kialakítású készülékei a tervek szerint jövő év elején kerülnek a boltokba 400 dollár alatti áron.

Szokatlan külső és belső megoldásokkal jelentett be okostelefont és táblagépet a német Linshof. A cég egyszerűen i8 névre keresztelt okostelefonja már első pillantásra határozottan elüt a jelenlegi kínálattól, legyen szó belépő vagy akár csúcskategóriáról: a készülék nem a hagyományos téglalap formát kapta, annak hardverét a gyártó egy nyolcszögletes házba zsúfolta be.

Ismeretlen processzor

A merész dizájn mellé a vállalat csúcshardvert ígér, 5 hüvelykes, 1920x1080 pixel felbontású (440 PPI) Super AMOLED kijelzővel, és egy 2,1 gigahertzes nyolcmagos processzorral. A lapka típusát viszont a cég még nem árulta el, így nem tudni, hogy az a legújabb Snapdragon 810 chip, netán valamilyen olcsóbb MediaTek processzor lesz - ez mindenesetre sokat nyom majd a latban az ár-érték arány terén. A gyártó a termék weboldalán megjegyzi, hogy a chiphez egy szoftveres overclock funkció is társul majd, így a felhasználók igény szerint felhúzhatják majd a lapka órajelét - ez mindenképp érdekes megközelítés.

A többi specifikációt illetően nincs ok panaszra, a Linshof a memóriával bőkezűen bánt, az i8-ban 3 gigabájt RAM-ot találunk, és a 80 gigabátjos belső tárhely sem fog egyhamar megtelni. Ez utóbbi a kütyü másik szokatlan tulajdonsága, a mobil eszközökben ugyanis ez az érték nem igazán jellemző,  inkább 64 vagy ritkán 128 gigabájtos modellek kerülnek piacra. Az egyedi megoldást a PhoneArena szerint egy 64 és egy 16 gigabájtos modul felhasználásával valósították meg, amelyek közül a kisebb kapacitású egyben nagyobb teljesítményű is - ezt a rendszer kifejezetten az alkalmazásoknak tartja fönn. Mindkét modult a SanDisk gyártja.

Gyanúsan olcsó?

A telefon hátoldalán egy 13 megapixeles széles látószögű Sony szenzorral felszerelt kamera figyel, és előlapjára is jutott egy 8 megapixeles darab, az akkumulátor kapacitása pedig 3100 mAh, ami egy öthüvelykes készüléknél kiemelkedő üzemidőt ígér. Az LTE-képes i8 okostelefon a legújabb Android 5.0 rendszerrel a fedélzetén érkezik, amelyre a gyártó egy saját felhasználói felületet is húzott, Linshof UI néven - ennek kialakítása Paranoid Android ROM felhasználóinak valamelyest ismerős lehet. Ugyancsak érdekes, hogy az eszköz opcionálisan "Linux" rendszerrel is kérhető, noha cég weboldalán nem taglalja, hogy annak pontosan milyen változatáról van szó.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az alumínium hátlappal érkező készülék a specifikációk fényében határozottan olcsón, 380 dollárért lesz megvásárolható fekete és fehér színben - a hardver és az árcédula alapján ugyanakkor az ember önkéntelenül is a "túl szép hogy igaz legyen" kategóriába sorolja a telefont, amelyből a Linhof ráadásul egy 144 gigabájtos modell kiadását is tervezi.

A táblagép esetében is hasonló a helyzet, az ugyanazt a nyolcszögletes dizájnt és hardvert kapta mint az okostelefon, mindezt ugyanakkor itt egy tízhüvelykes 4:3-as képarányú, QXGA azaz 2048x1536 pixel felbontású (256 PPI) AMOLED kijelző mögé gyömöszölték be. A tablet akkumulátora 9000 mAh kapacitású, így ezen a területen valószínűleg ennél az eszköznél sem lesz probléma. Az ár itt 360 dollár, ami megint csak igen vonzó - talán túlságosan is. Az, hogy a Linshofnak sikerül-e betartani nagyra törő ígéreteit és piacra dobja-e készülékeit 2015 első negyedévében derül ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról