Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 25. 12:55

Hackerek törték fel a Sony Pictures IT-rendszerét

Üzleti titkokat lophattak el hackerek a Sony Pictures rendszeréből. A vállalathoz behatoló Guardians of Peace nevű hackercsoport követeléseit tartalmazó üzenet tegnap a cég szinte minden dolgozójának számítógépén megjelent, a kijelölt határidő lejártával a támadók pedig néhány bizalmas dokumentumot már nyilvánosságra is hoztak.

Illetéktelenek betörtek a Sony Pictures informatikai rendszerébe, amely az akció miatt hosszú időre offline üzemmódba kényszerült. A támadók elég feltűnő módon adták a vállalat tudtára jelenlétüket: a munkahelyükön bejelentkező dolgozókat egy üzenet fogadta, amely szerint ha a cég nem teljesíti a crackerek követeléseit, közzéteszik annak több üzleti titkát - ezt bizonyítandó az üzenetben a szóban forgó adatokhoz vezető hivatkozásokat is feltüntették. A behatolásról először tegnap, egy Reddit-felhasználó számolt be, aki szerint a támadás miatt a vállalat gyakorlatilag minden számítógépét lekapcsolták a hálózatról, illetve a dolgozókat is arra kérték, ne próbáljanak belépni a rendszerbe.

A támadásért felelős csapat az üzenetben magát #GOP-nak nevezi, ez a kapcsolódó Reddit-thread szerint több mint valószínűleg Guardians of Peace rövidítése. Az egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen követeléseket támasztottak a Sony Pictures felé, ugyanakkor a november 24. (GMT) este 11 óráig kitűzött határidő már lejárt - a csapat pedig közzé is tett egy nagyméretű ZIP fájlt, amelyben különböző üzleti információkat tartalmazó Excel-táblák, illetve további tömörített állományok találhatók, sőt még néhány a cégnél használt jelszó is bekerült a csomagba.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az offenzíva az eddigi értesülések szerint egyetlen Sony szerveren kezdődött, majd onnan terjedt tovább. A támadás elsősorban a Sony Pictures kaliforniai irodáit célozta, a vállalat azonban világszerte leállíttatta számítógépeit - noha úgy tűnik, már túl későn. A hackerek egyébként több, a céghez kapcsolódó film Twitter-csatornáját is feltörték. A vállalat a leállást követően hazaküldte a dolgozóit, akik még céges levelezésükhöz sem férhettek hozzá.

A Sony Pictures nem nyilatkozott részletesen a támadásról, mindössze annyit tudni, hogy IT részlege már dolgozik a probléma elhárításán, bár a kiszivárgott adatok alapján egyelőre úgy tűnik, kevés sikerrel. Egyelőre arról sincs információ, hogy a Guardians of Peace adott-e második határidőt, vagy mindenféle figyelmeztetés nélkül folytatja majd az információk közzétételét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról