:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 3. 14:11

Itt a HP első 3D-nyomtatója

Bemutatta első saját fejlesztésű 3D-nyomtatóját a HP. Az asztalnyi méretű készülék több színben, sőt akár egyszerre többféle anyagból is képes termékeket létrehozni, megjelenésére azonban 2016-ig várni kell. Az eszközt a gyártó elsősorban vállalati felhasználásra szánja.

A HP már idén márciusban bejelentette, a hagyományos nyomtatók mellett a 3D-nyomtatás piacára is belép. A jelenleg még gyerekcipőben járó területen szinte napi rendszerességgel tűnnek fel a viszonylag olcsó hobbieszközök - többnyire valamelyik közösségi finanszírozó oldalon, ezek azonban jórészt alkalmatlanok a professzionális felhasználásra. A HP éppen utóbbi területet szemelte ki első, saját fejlesztésű 3D-nyomtatója számára, amely jócskán különbözik egy mezei MakerBottól.

Az, hogy a készülék nem a hobbistákat, sokkal inkább az ipari felhasználást célozza, már pusztán a méretéből is sejthető: míg a barkácsolók által használt 3D-nyomtatók döntő többsége kényelmesen elfér az íróasztalon a monitor mellett, a HP gépe önmagában akkora, mint egy íróasztal.

A Multi Jet Fusion névre hallgató termetes nyomtató a méret mellett képességeit tekintve is jócskán maga mögé utasítja a kickstarteres riválisokat: azokkal ellentétben ugyanis egyszerre akár többféle anyagból és többféle színben is képes nyomtatni, ezáltal pedig rendkívül komplex termékek készíthetők vele, akár mozgó alkatrészekkel. A konstrukciónak köszönhetően a termékekben későbbi összeszerelés nélkül ötvözhetők a rugalmasabb és merevebb, sőt akár a vezető, illetve szigetelőanyagok is - így egy-egy eszközben akár a belső áramkörök is kialakíthatók vele.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mindezek mellett a cég szerint készülékük mintegy tízszer gyorsabb a jelenleg elérhető csúcstechnológiás 3D-nyomtatóknál, továbbá rendkívül pontos termékeket készít - konkrét számokat ugyanakkor a gyártó egyelőre nem árult el. Noha a jelenlegi tervek alapján a Multi Jet Fusion nyomtatók leghamarabb 2016-ban kerülnek piacra, az már sejthető, hogy az eszközök ára messze meghaladja majd a legfejlettebb hobbikészülékekét is.

A HP gépeket persze nem is a hobbiműhelyekbe, első körben sokkal inkább a Shapeways-hez vagy a Flextronics-hoz hasonló vállalatoknak szánja, amelyek megrendelésre, a beküldött 3D modellek alapján nyomtatnak ki egyedi termékeket ügyfeleiknek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.