:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 20. 15:33

A HP is belép a 3D-nyomtatás piacára

Fontos bejelentést ígér júniusra a HP, amelyből kiderülnek majd a vállalat pontos tervei a 3D-nyomtatással kapcsolatban. A cég szerint sikerült megoldaniuk a terület legfőbb problémáit, így már nincs akadálya, hogy belépjenek a piacra.

Hamarosan a HP is belép a kereskedelmi 3D nyomtatás piacára, miután a vállalat bejelentette, megoldották azokat a technikai problémákat, amelyek eddig visszatartották a gyártási módszer szélesebb körű elterjedését. Meg Whitman a cég vezérigazgatója kedden elmondta, a HP júniusban  “nagy technológiai bejelentést” tervez, amelyből kiderül, hogyan is közelíti majd meg a piacot.

A cég részéről ez valahol logikus lépés, hiszen eladásainak jó részét nyomtatói teszik ki, így ezen a területen kockázatos lenne lemaradnia. A 3D-nyomtatás kritikusai szerint az eljárás egyelőre kiforratlan ahhoz, hogy elterjedhessen, Whitman ezzel szemben úgy véli, sikerült kiküszöbölniük a két legfőbb nehézséget amellyel eddig a technológia küzdött. Az első a nyomtatás sebessége, amely a vezérigazgató szerint olyan, mint ha a jég olvadását figyelné az ember. A második pedig az alkalmazott anyag minősége, amely egyelőre “nem tökéletes”.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A HP tervei szerint elsősorban a vállalati ügyfeleket veszi majd célba, akiknek újfajta módszereket biztosítanak majd, a különböző alkatrészek, illetve prototípusok előállítására. A cég becslései szerint a 3Dnyomtatók, illetve a hozzájuk kapcsolódó szoftverek és szolgáltatások eladásai a 2012-es 2.2 milliárd dollárról 2021-re csaknem 11 milliárdra növekedhetnek. Az egyelőre gyerekcipőben járó piacon jelenleg néhány kisebb résztvevő dominál, mint például a MakerBot, amely igyekszik megfizethető árú eszközöket kínálni a vásárlóknak, vagy a Flextronicshoz hasonló szerződéses gyártók, amelyek rendelésre készítik el a megadott alkatrészeket vagy prototípusokat ügyfeleik részére.

A HP Labs igazgatója, Martin Fink szerint a felhasználók “első tapasztalatait” a 3D nyomtatással valószínűleg többnyire az utóbbihoz hasonló, megrendelésesre épülő szolgáltatásokon keresztül szerzik majd, a technológia fejlődésében pedig a vállalat is fontos szerepet kíván játszani a jövőben. Az elmondottak ugyanakkor nem jelentik, hogy a cégtől már júniusban számíthatunk konkrét termékre, netán szolgáltatásra, az azonban várható, hogy elárulja majd pontosabb hosszú távú terveit, illetve hogy eddig milyen eredményeket ért el a területen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.