Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 20. 15:33

A HP is belép a 3D-nyomtatás piacára

Fontos bejelentést ígér júniusra a HP, amelyből kiderülnek majd a vállalat pontos tervei a 3D-nyomtatással kapcsolatban. A cég szerint sikerült megoldaniuk a terület legfőbb problémáit, így már nincs akadálya, hogy belépjenek a piacra.

Hamarosan a HP is belép a kereskedelmi 3D nyomtatás piacára, miután a vállalat bejelentette, megoldották azokat a technikai problémákat, amelyek eddig visszatartották a gyártási módszer szélesebb körű elterjedését. Meg Whitman a cég vezérigazgatója kedden elmondta, a HP júniusban  “nagy technológiai bejelentést” tervez, amelyből kiderül, hogyan is közelíti majd meg a piacot.

A cég részéről ez valahol logikus lépés, hiszen eladásainak jó részét nyomtatói teszik ki, így ezen a területen kockázatos lenne lemaradnia. A 3D-nyomtatás kritikusai szerint az eljárás egyelőre kiforratlan ahhoz, hogy elterjedhessen, Whitman ezzel szemben úgy véli, sikerült kiküszöbölniük a két legfőbb nehézséget amellyel eddig a technológia küzdött. Az első a nyomtatás sebessége, amely a vezérigazgató szerint olyan, mint ha a jég olvadását figyelné az ember. A második pedig az alkalmazott anyag minősége, amely egyelőre “nem tökéletes”.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A HP tervei szerint elsősorban a vállalati ügyfeleket veszi majd célba, akiknek újfajta módszereket biztosítanak majd, a különböző alkatrészek, illetve prototípusok előállítására. A cég becslései szerint a 3Dnyomtatók, illetve a hozzájuk kapcsolódó szoftverek és szolgáltatások eladásai a 2012-es 2.2 milliárd dollárról 2021-re csaknem 11 milliárdra növekedhetnek. Az egyelőre gyerekcipőben járó piacon jelenleg néhány kisebb résztvevő dominál, mint például a MakerBot, amely igyekszik megfizethető árú eszközöket kínálni a vásárlóknak, vagy a Flextronicshoz hasonló szerződéses gyártók, amelyek rendelésre készítik el a megadott alkatrészeket vagy prototípusokat ügyfeleik részére.

A HP Labs igazgatója, Martin Fink szerint a felhasználók “első tapasztalatait” a 3D nyomtatással valószínűleg többnyire az utóbbihoz hasonló, megrendelésesre épülő szolgáltatásokon keresztül szerzik majd, a technológia fejlődésében pedig a vállalat is fontos szerepet kíván játszani a jövőben. Az elmondottak ugyanakkor nem jelentik, hogy a cégtől már júniusban számíthatunk konkrét termékre, netán szolgáltatásra, az azonban várható, hogy elárulja majd pontosabb hosszú távú terveit, illetve hogy eddig milyen eredményeket ért el a területen.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról