Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 20. 15:33

A HP is belép a 3D-nyomtatás piacára

Fontos bejelentést ígér júniusra a HP, amelyből kiderülnek majd a vállalat pontos tervei a 3D-nyomtatással kapcsolatban. A cég szerint sikerült megoldaniuk a terület legfőbb problémáit, így már nincs akadálya, hogy belépjenek a piacra.

Hamarosan a HP is belép a kereskedelmi 3D nyomtatás piacára, miután a vállalat bejelentette, megoldották azokat a technikai problémákat, amelyek eddig visszatartották a gyártási módszer szélesebb körű elterjedését. Meg Whitman a cég vezérigazgatója kedden elmondta, a HP júniusban  “nagy technológiai bejelentést” tervez, amelyből kiderül, hogyan is közelíti majd meg a piacot.

A cég részéről ez valahol logikus lépés, hiszen eladásainak jó részét nyomtatói teszik ki, így ezen a területen kockázatos lenne lemaradnia. A 3D-nyomtatás kritikusai szerint az eljárás egyelőre kiforratlan ahhoz, hogy elterjedhessen, Whitman ezzel szemben úgy véli, sikerült kiküszöbölniük a két legfőbb nehézséget amellyel eddig a technológia küzdött. Az első a nyomtatás sebessége, amely a vezérigazgató szerint olyan, mint ha a jég olvadását figyelné az ember. A második pedig az alkalmazott anyag minősége, amely egyelőre “nem tökéletes”.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A HP tervei szerint elsősorban a vállalati ügyfeleket veszi majd célba, akiknek újfajta módszereket biztosítanak majd, a különböző alkatrészek, illetve prototípusok előállítására. A cég becslései szerint a 3Dnyomtatók, illetve a hozzájuk kapcsolódó szoftverek és szolgáltatások eladásai a 2012-es 2.2 milliárd dollárról 2021-re csaknem 11 milliárdra növekedhetnek. Az egyelőre gyerekcipőben járó piacon jelenleg néhány kisebb résztvevő dominál, mint például a MakerBot, amely igyekszik megfizethető árú eszközöket kínálni a vásárlóknak, vagy a Flextronicshoz hasonló szerződéses gyártók, amelyek rendelésre készítik el a megadott alkatrészeket vagy prototípusokat ügyfeleik részére.

A HP Labs igazgatója, Martin Fink szerint a felhasználók “első tapasztalatait” a 3D nyomtatással valószínűleg többnyire az utóbbihoz hasonló, megrendelésesre épülő szolgáltatásokon keresztül szerzik majd, a technológia fejlődésében pedig a vállalat is fontos szerepet kíván játszani a jövőben. Az elmondottak ugyanakkor nem jelentik, hogy a cégtől már júniusban számíthatunk konkrét termékre, netán szolgáltatásra, az azonban várható, hogy elárulja majd pontosabb hosszú távú terveit, illetve hogy eddig milyen eredményeket ért el a területen.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról