Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 27. 10:09

Saját fejlesztésű mobilprocesszorral állt elő az LG

Bemutatta első saját fejlesztésű processzorát az LG. A négy Cortex-A15 és szintén négy Cortex-A7 maggal felszerelt, Nuclun névre hallgató lapka a dél-koreai vállalat G3 Screen nevű 5,9 hüvelykes phabletében debütál majd.

Új okostelefont jelentett be az LG, amelynek különlegessége, hogy a gyártó első saját fejlesztésű processzora dolgozik benne. A Nuclun névre keresztelt rendszerlapka nyolcmagos és ARM big.LITTLE technológiát használ, ami azt jelenti, hogy a cég nagy teljesítményű, illetve kis fogyasztású magokat kombinált benne - ez ebben az esetben négy 1,5 gigahertzes Cortex-A15 és ugyancsak négy darab 1,2 gigahertzen ketyegő Cortex-A7 magot takar.

Az elrendezés lényege, hogy a chipet használó készülék csak a teljesítményigényesebb feladatoknál kezdi használni az erősebb magokat, egyébként a kisebb fogyasztású A7-esekkel működik. Hasonló konfigurációt láthatunk például a Samsung Exynos 5 Octa lapkáiban is, azokban szintén négy-négy Cortex-A15 és A7 mag található. Az első LG-lapka magjai 32 bites ARMv7 architektúrára épülnek - így az Android 5.0 64 bites képességeit nem tudja majd kihasználni -, illetve az LTE Cat. 6 szabványt is támogatja.

Az LG kimondott célja a saját fejlesztésű processzorokkal, hogy meg tudja különböztetni telefonjait a versenytársakétól. Erre azonban az első Nuclun tökéletesen alkalmatlan, ugyanis mindenki számára elérhető komponensekből áll, a több éves kiadású ARM Cortex-A15 és A7 processzormagokhoz a többi gyártó ugyanúgy hozzáfér és már jelenleg is van több olyan okostelefonos chip a piacon, amely ezekből épül fel. A már említett Samsung Exynos mellett az Allwinner és a HiSilicon is előállt korábban azonos felépítésű, négy Cortex-A15 mellett négy A7 magot tartalmazó chippel. Az LG terméke ezek mellett se nem egyedi, se nem különleges, se nem előremutató, kérdés, vajon fel tudja-e kelteni a vevők kíváncsiságát vele a cég.

Az első Nuclun chipre épülő termék a G3 Screen nevű okostelefon. A névből már sejthető, hogy termetes eszközzel van dolgunk, és valóban, a készülék még a vállalat hasonló névre hallgató zászlóshajójánál is nagyobb, 5,9 hüvelykes IPS kijelzőt kapott, noha nem Quad HD, csak "mezei" Full HD felbontással. Ez itt 373 PPI-s pixelsűrűséget jelent, ami bár elmarad a csúcsmodell irdatlan 534 PPI-s értékétől, még mindig tökéletesen éles képet ad, szabad szemmel kivehető pixelek nélkül.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Nuclun lapka mellett 2 gigabájt RAM kapott helyet, továbbá 32 gigabájt belső tárhely. Az egyféle tárolókapacitás trendje ezt a készüléket is utolérte, 16 vagy 64 gigabájtos modell előreláthatólag nem lesz kapható belőle, cserébe a háttértár memóriakártyával bővíthető. A G3 Screen megörökölte az eredeti G3 13 megapixeles, optikai képstabilizációval kiegészített kameráját, noha a vállalat közleménye arról nem tesz említést, hogy ehhez a zászlóshajóból megismert lézeres autofókusz is párosul-e. Az előlapi szenzor felbontása mindössze 2,1 megapixel, az eszköz tehát nem áll be az egyre több gyártó repertoárjában feltűnő "szelfitelefonok" sorába.

Az okostelefon fedélzetén 4.4-es Androidot találunk, az akkumulátor kapacitása pedig 3000 mAh, akárcsak az első G3-ban. Bár ez kétségtelenül tekintélyes méretű telep, itt számottevően nagyobb kijelzőt kell ellátnia, mint az 5,5 hüvelykes modell esetében, igaz, cserébe feleakkora felbontáson. Az eszköz 9,5 milliméter vékony és 182 grammot nyom. Hogy az LG G3 Screen pontosan mikor és milyen áron lesz elérhető, a gyártó egyelőre nem árulta el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról