Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 17. 12:15

A Scality szoftveres tárolóplatformját árulja a HP

Viszonteladói megállapodást kötött a Scalityvel a HP, ennek értelmében saját ProLiant szerverein viszi piacra az amerikai vállalat szoftveres tárolótechnológiáját.

A Scalityt 2009-ben alapították tárolópiaci veteránok, akik például az EMC, a NetApp, a Fusion-IO vagy a VMware kötelékéből léptek ki, hogy egy teljesen hardverfüggetlen, tisztán szoftveres, skálázható elosztott tárolóplatformot építsenek. Ennek az erőfeszítésnek az eredménye a RING, amely segítségével akár több száz petabájtig méretezhető fájl-, objektum- és VM-tárolókat lehet építeni. Egy RING tároló egyszerre tudja ezeket, vagyis NAS-ként (SMB, NFS, FTP), objektumtárolóként (HTTP/REST, RS2, CDMI, OpenStack Swift) és VM-tárolóként (NFS, OpenStack Cinder) működik egyszerre. A cég szerint ezzel a vállalatok csökkenthetik a tárolóinfrastruktúrájuk bonyolultságát és a storage-adminok számát is.

A RING hardverfüggetlen (x86 processzoros gépeken fut, Red Hat, CentOS vagy Ubuntu Linuxon), a felhasznált tárolótechnológia (SSD, HDD) kiválasztása az ügyfél feladata. A Scality ígérete, hogy a szoftveres tárolóplatform gyorsan igazodik az új tárolótechnológiákhoz, nincs szükség migrációra. A RING üzem közben bővíthető újabb csomópontokkal, nincs szükség leállításra, a kibővülő hardveres infrastruktúrát a szoftver menet közben tudja birtokba venni, az új hardverek hozzáadásával a kapacitás és a teljesítmény is növekedik. A fejlesztők ígérete szerint a skálázódásnak nincs felső korlátja, végtelen számú objektum tárolható.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Scality a technológiát elsősorban olyan feladatokra ajánlja, ahol nagy mennyiségű statikus adatok kell tárolni, tipikusan ilyenek a webes médiaszolgáltatások (pl. fotó- és videomegosztók), illetve a nagy médiacégek, műsorszolgáltatók, valamint a mérnöki-tudományos feladatok. A felhasználók között olyan vállalatokat találni mint a DailyMotion, a ComCast, az RTL és a Time Warner Cable, de RING-ügyfél az Egyesült Államok Los Alamos laboratóriuma is. A HP és a Scality már korábban is dolgozott együtt ezeknél a felhasználóknál, összesen mintegy 50 petabájtnyi RING alatt működik HP hardver világszerte.

A tegnap bejelentett megállapodás alapján a HP a ProLiant SL4500 és DL360/380 gépein viszi majd piacra a Scality RING-et világszerte - a kiterjedt értékesítési csapat révén az eddig jobbára ismeretlen technológia globális sikert érhet el. A HP lépése azért érdekes elsősorban, mert a Scality megalapításának évében, 2009-ben a vállalat felvásárolta az IBRIX-et, amely gyakorlatilag ugyanezzel foglalkozik: nagy méretű, skálázható fájl- és obejktumtárolók fejlesztésével. Az IBRIX azóta a cégen belül StoreAll néven fut tovább és a tavaly őszi HP Discover konferencia alkalmából kapott egy alapos frissítést.

Úgy tűnik, a HP szerint a StoreAll mellett van hely a Scalitynek. A tárolószoftvert fejlesztő cég egyébként azzal kalkulál, 2017-re a tárolóeladások 90 százalékát nem strukturált adat kezelése mozgatja, a tárolószoftverek forgalma meghaladja a 10 milliárd dollárt, a Scality részesedése ebből pedig meghaladja a 40 százalékot. A Scality szerint az általa értékesített szoftver közvetlenül mintegy 8 milliárd dollárnyi szervereladást ösztönöz majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról