Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 14. 11:56

Hibridcloud-startupot vett az EMC

Bevásárolja magát a felhős szoftverek és szolgáltatások piacára az EMC, a Cloudscaling segítségével szolgáltatófüggetlen hibrid megoldások építhetőek.

Folytatódik a gyors ütemű konszolidáció a felhős infrastruktúrában utazó cégek körében, tegnap az EMC vásárolta fel a Cloudscalinget. A felvásárlás annak ellenére jelentős, hogy viszonylag kis összegű, a belsős információk szerint mindössze 50 millió dollárt ért a startup az EMC-nek. A tranzakció várhatóan hamar lezárul, az EMC szóvivője szerint "célegyenesben van" a véglegesítése.

A most felvásárolt Open Cloud System (OCS) szoftver OpenStack-alapokat használ, de nem ettől lesz igazán érdekes, hanem attól, hogy teljes körű API-kompatibilitást tud az Amazon és a Google nyilvános felhőjével is. Így Cloudscale-t használva létrehozható olyan hibrid rendszer, amely helyben OpenStacket használ, a nyilvános cloud azonban lehet OpenStack mellett Amazon Web Services és Google Compute Engine is. Ezzel a legnagyobb problémának számító vendor lock-in elkerülhető, az árak (vagy az igények) változása függvényében a szolgáltatások között migrálhatóak a feladatok. Nagy szabadságot persze a Cloudscaling sem ad, hiszen az Amazon- vagy Google-függőséget ezzel Cloudscaling-függőségre cseréli a vásárló.

Az OCS lényege, hogy transzparensé teszi a külső infrastruktúraszolgáltatások használatát, például fejlett beépített ütemező dönti el, hogy az új virtuális gépet mely felhőben érdemes beindítani. A nyolc éven át fejlesztett szoftver ráadásul megfelel a nagyvállalati igényeknek is, mind a stabilitásra, mind a teljesítményre vonatkozóan komoly garanciákat (és támogatást) vállal a szállító, amely mögött immár az EMC globális értékesítési és tanácsadói csapata áll. A rendszer egyébként (az OpenStack-gyökereknek megfelelően) mindent tud, kezeli a blokk- és objektumtárolókat, támogatja és kezeli a meglévő (fizikai és virtuális) hálózati eszközöket is.

Így látja a világot a Cloudscaling

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Cloudscaling 2006-os alapítása óta mintegy 10 millió dollár kockázati tőkét vont be olyan cégektől mint a Trinity Ventures vagy a Juniper Networks. Ha igaz az 50 millió dolláros pletykált felvásárlási ár, az még a 8 évre vetítve is egészséges megtérülést jelent a befektetőknek, de nem egyáltalán nem kimagasló a startup értékelése.

Szoftver az új minden

A felvásárlás némi meglepetést okozott az elemzők körében, a Cloudscaling ugyanis apró szereplő a piacon és a szoftver nem is kapcsolódik közvetlenül az EMC központi kompetenciájához, a tárolós hardverek és szoftverek értékesítéséhez. Távolabbról szemlélve azonban jól tükrözi az EMC lassú stratégiaváltását, ahogy a cég a hardverek felől egyre inkább a szoftveres kompetenciára helyezi át a hangsúlyt. A szereplők között jelenleg a verseny az értéklánc csúcsáért folyik, ebben jelenleg a Cloudscalinghez hasonló szolgáltatófüggetlen hibrid megoldások jelentik a legfelső szintet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról