Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 10. 12:08

Projektoros óriástabletet mutatott be a Lenovo

Új tableteket jelentett be a Lenovo: a 8 és 10 hüvelykes kivitelben kapható Yoga Tablet 2 androidos és windowsos változatban is kapható lesz, a termetes 13,3 hüvelykes Yota Tablet 2 Próba pedig projektor is került.

Három új táblagéppel egészítette ki Yoga szériáját a Lenovo. A tabletek a sorozat korábbi modelljeitől ismerős dizájnt kapták: a vékony ház az alsó élen itt is hengeres markolatba torkollik, amelyben egy kihajtható támasz is helyet kapott. A középszintű Yoga Tablet 2 készülékből két méret is elérhető lesz, mind Windows, mind Android operációs rendszerrel, míg a Yoga Tablet 2 Pro számos noteboookot is maga mögé utasító 13,3 hüvelykes kijelzővel lesz kapható - akinek pedig ez a méret sem lenne elég, könnyen megoldhatja a problémát az eszköz beépített projektorával.

Középkategória, Android L-re készen

A Yoga Tablet 2 készülékek 8 és 10 hüvelykes kivitelben kerülnek a boltokba IPS kijelzővel, amelynek felbontása mindkét esetben 1920x1200 pixel, ez a kisebb modell esetében 283, a nagyobbnál pedig 226 PPI-s pixelsűrűséget jelent. A hardvert illetően a két tablet teljesen azonos felszereltséggel rendelkezik: azokban egy négymagos, 1,86 gigahertzes Intel Atom Z3745 processzor dolgozik 2 gigabájt RAM társaságában. Ez a chip 64 bites, amelyet a hamarosan megjelenő Android L teljes mértékben kihasznál majd, így a Lenovo középszintű táblagépei bizonyos szempontból egy lépéssel sok rivális modell ellőtt járnak.

Belső tárhelyből 16 gigabájt jutott az eszközökbe, más méretben nem is lesznek elérhetők - ez ugyanakkor szerencsére microSD-kártyával bővíthető. A készülékek hátlapi kamerája 8 megapixeles, az előlapi pedig 1,6 megapixel felbontású, a kerekded alsó peremben elhelyezett akkumulátor kapacitása viszont egyelőre nem ismert. A gyártó mindkét tablethez "akár 18 órás" üzemidőt ígér egyetlen feltöltéssel, ez persze nem sokat árul el az eszközök valódi képességeiről. A kisebb változat 419, a nagyobb pedig 619 grammot nyom, mindkettőre jutott két-két előlapi hangszóró és opcionálisan 4G-képes verzióban is kaphatók lesznek.

A táblagépek 4.4-es Androiddal vagy opcionálisan Windows 8.1-gyel érkeznek, viszonylag kedvező áron: a 8 hüvelykes androidos modell 250, a 10 hüvelykes pedig 300 dollárért lesz elérhető. A nagyobb windowsos verzió már valamivel drágábban, 400 dollárért kerül a boltokba, a 8 hüvelykes változat ára egyelőre ismeretlen. A két modellhez a Lenovo egy külön megvásárolható Bluetooth billentyűzetet is kiad.

A médiamonstrum

A Yoga Tablet 2 Prót, azaz a Lenovo 13,3 hüvelykes óriását ugyanaz a négymagos Intel Atom chip hajtja mint a kisebb tableteket és RAM-ból is 2 gigabájtot találunk benne. A kijelző felbontása itt már jelentősen megnőtt, 2560x1440 pixel, ugyanakkor a hatalmas IPS panelen ez csak 220 PPI pixelsűrűségre elég, a monstrumtól sem érdemes tehát ropogós képet várni. A belső tárhely itt már 32 gigabájt, amelyet továbbra is bővíthetünk microSD-kártyával, a kamerák viszont ugyanazt a 8 és 1,6 megapixeles felbontást hozzák, mint a fentebb tárgyalt készülékek.

A tablet legérdekesebb képessége - a terebélyes kijelző mellett - a hengeres aljában elhelyezett pikoprojektor: ez a gyártó szerint 40-50 Lumen fényerőt, illetve 854x480 pixeles felbontást produkál és akár 50 hüvelykes képet is a falra vetíthetünk vele. A dupla előlapi hangszórók itt sem maradtak ki, ezek teljesítménye egyenként 1,5 watt, az óriás ráadásul egy 5 wattos hátoldali mélynyomót is kapott. Az akku pontos kapacitása egyelőre itt sem ismert, a vállalat 15 órás üzemidőről beszél, ez persze erősen változó lehet, főleg ha a projektort és a hangrendszert is beizzítjuk.

01:17
 

Lenovo YOGA Tablet 2 Pro Tour

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kétségtelenül ipari mértékű médiafogyasztásra tervezett tablet méretéből már bizonyára sokan rájöttek, hogy az nem tartozik épp a pehelysúlyú eszközök közé: majdnem egy kilót, egész pontosan 950 grammot nyom, így valószínűleg többen használják majd a kihajtható támasztékkal kipeckelve, mint egy kézben tartva. A támaszték egyébként az előző generációhoz képest egy új funkciót is kapott, teljesen kifordítva, a közepén lévő lyuk segítségével már fel is akaszthatjuk vele mindhárom táblagépet - noha a Yoga Tablet 2 Pro estében azért előtte jobb megbizonyosodni róla, hogy az akasztó masszívan tart, ellenkező esetben könnyen a földön végezheti a kilós táblagép.

A Lenovo eddigi legnagyobb tablete megjelenésekor 4.4-es Androidot futtat majd, 4G-képes változatban is elérhető lesz, ára pedig várhatóan 500 dollár környékén alakul - windowsos verzió ebből nem várható. A vállalat legújabb készülékei világszerte elérhetők lesznek, noha egyelőre nem tudni mikor kerülnek a boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról