:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 22. 15:24

Tízmillió új iPhone fogyott a hétvégén

Minden korábbinál több iPhone fogyott a nyitóhétvégén, jelentette be ma az Apple. Az iPhone 6-ért és 6 Plusért világszerte hatalmas volt az érdeklődés és sorbanállás.

Az Apple friss közleménye szerint a nyitóhétvégén tízmillió új iPhone fogyott, az 6 és 6 Plus modellek iránti kereslet minden korábbinál nagyobb volt. Tim Cook elnök-vezérigazgató a vállalat sajtóközleményében megemlíti, bár a csapat minden korábbinál jobban kezelte az értékesítés megkezdésével kapcsolatos logisztikai feladatokat, így sem jutott elég iPhone a boltokba, az Apple sokkal több készüléket tudott volna eladni, akkora volt az érdeklődés.

Bár az Apple szerint a tízmillió eladott iPhone egyetlen hétvégén új rekordt, azért érdemes megjegyezni, hogy a kereslet növekedésének üteme láthatóan csökkent az utóbbi évek során. Az iPhone 5 megjelenését követő három nap során ötmillió darabot értékesítettek világszerte az üzletekben, az iPhone 5s és 5c érkezésekor pedig kilencmilliót. Ez azt jelenti, hogy 2012 és 2013 között a nyitóhétvégén eladott iPhone-ok száma 80 százalékkal emelkedett, idén azonban csak 11 százalékkal nőtt a volumen tavalyhoz képest - igaz, tavaly Kína is kapott új iPhone-t a nyitóhétvégén, idén nem.

A két új modell

Az új modellek

Az iPhone 6-ot és 6 Plust az Apple szeptember elején jelentette be. A telefonok egyértelműen legnagyobb dobása a korábbinál nagyobb kijelző, az iPhone 6 4,7 hüvelykes, a nagyobb, az iPhone 6 Plus pedig 5,5 hüvelykes átmérőjű panelt használ - sokak bánatára a 4 hüvelykes modelleket nem frissítette az Apple. Az új modellek rendkívül vékonyak lettek, az iPhone 5S 7,6 milliméteréhez képest az új eszközök 6,9 illetve 7,1 milliméter vastagok mindössze.

A nagy kijelző mögé nagy akkumulátor is fér, ennek köszönhetően a telefonok jóval hosszabb üzemidőre képesek egy feltöltéssel, dacára a nagyobb átlójú és felbontású paneleknek. Érdekes módon csak az iPhone 6 Plus kapott Full HD panelt, a kisebbik modell vásárlóinak meg kell elégedniük 1334x750 képponttal. Pedig a kisebb modellben is ugyanaz az Apple A8 processzor dolgozik mint az iPhone 6 Plusban, ereje tehát bőven lenne egy Full HD képernyő meghajtásához is. Az Apple szerint az új processzor az elődhöz képest 25 százalékkal gyorsult a CPU-t és 50 százalékkal a GPU-t tekintve.

A kameramodulból is vadiújat kaptak az új iPhone-ok, a soklencsés rendszer kilóg a hátlap síkjából, amely sokak számára keltett megrökönyödést a bemutatón, de az első tesztek szerint a használhatóságot egyáltalán nem befolyásolja. A kamera egyébként vadonatúj szenzort és fázisérzékelésen alapuló autófókuszt is kapott, de ennél sokkal fontosabb az optikai képstabilizáció, ilyennel már több telefon is piacra került (HTC One M7, LG G2, Lumiák) korábban, az Apple tehát beérte ezen a téren az androidos csúcsmodelleket. Fontos újdonsága az iPhone 6-nak és 6 Plusnak az androidos csúcsmodellekben évek óta elérhető NFC, ezt azonban külső fejlesztők alkalmazásai nem használhatják, kizárólag az Apple Pay fizetési megoldás, amely egyelőre csak az USA-ban működik.

Sorban állnak az új iPhone-ért New Yorkban

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az iPhone 6 és 6 Plus már nem 16-32-64 gigabájtos háttértárral, hanem 16-64-128 gigabájtos kivitelben vásárolható meg, fokozatonként 100 dolláros áremelkedéssel - a legolcsóbb modell az Egyesült Államokban 200 dollárba került két éves szolgáltatói hűségnyilatkozattal. Az iPhone 6 Plus minden fokozatban újabb száz dollárral drágább, tehát kezdőára 300 dollár, a csúcsmodell pedig 500 dollárba kerül. Európában a szokásos Apple árképzés miatt ugyanez euróban értendő, Németországban a kártyafüggetlen darabok 700, illetve 800 euróba kerülnek 16 gigabájtos kivitelben, a 128 gigabájtos csúcsmodellek ára pedig 900, illetve 1000 euró.

iOS 8

Az iPhone első hétvégi értékesítési adatait bejelentő közleményben az Apple rendszerint elbüszkélkedik az új iOS-verzió terjedésének adataival is - tavalyelőtt a cég azt közölte, az iOS 6-ra már százmillió készülék állt át, tavaly pedig 200 millió iOS 7-felhasználóról írt a közlemény. Az idén kiadott anyagban konkrét számot nem említett a vállalat, ennek oka a korábbinál alacsonyabb frissítési hajlandóság lehet. Bár az iOS 8 a régebbi iPhone-okra is elérhető, a korábbi modelleken a felhasználók szerint elég lassú, ezért nem minden esetben éri meg egyből frissíteni rá, érdemes lehet kivárni a kisebb javításokat, optimalizációkat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.