Szerző: Koi Tamás

2014. szeptember 18. 15:42

150 megabites LTE-t rak az iPhone 6 alá a Telenor

Holnap több nyugati országban és a tengerentúlon is megkezdődik az iPhone 6 forgalmazása, melyet a termékcsalád létrejötte óta először - némi várakozást követően - mindhárom magyarországi operátor ügyfelei megvásárolhatnak majd. A készülék ráadásul annál a szolgáltatónál kapja a leggyorsabb netet, ahol eddig nem is lehetett kapni.

Holnap megkezdődik az Apple új generációs iPhone-jainak, az iPhone 6-nak, illetve az iPhone 6 Plus-nak  az értékesítése az első körös országokban. Az már biztos, hogy Magyarország a második körben sem kap a hivatalos csatornán a készülékekből, egyre több jel utal azonban arra, hogy az iPhone 6-tal véget ér egy korszak, mely a Telekom és a Vodafone-ügyfelek kiváltságává tette a teljes szolgáltatói értékesítési háttérrel megtámogatott iPhone-vásárlást.

A HWSW több egybehangzó, nem hivatalos forrástól is úgy értesült, hogy az új iPhone-ok a Telenor Magyarország választékában is kaphatók lesznek - már nem csak a pult alól, hanem a választék szerves részeként elérhetővé válnak az Apple telefonjai a szaküzletekben és az interneten keresztül rendelve is. A szolgáltató vélhetően két versenytársához hasonlóan egyedi, az iPhone-okhoz igazított tarifacsomagokat is bejelent majd az új készülékek rajtjakor - ezek várhatóan egy szempontból mindenképpen felülmúlják majd a versenytársak ajánlatait.


Forrás: Telenor

Ez a paraméter alighanem a készülékkel elérhető mobilnet-hálózat sávszélessége lesz, a Telenor LTE-hhálózata ugyanis a jelenlegi frekvenciaallokációval elméletileg akár másodpercenként 150 megabites letöltési sávszélességet is támogat, márpedig az új iPhone-okban olyan (Cat4-es) modem található, mely ki is tudja használni ezt a sebességet. A Telenornak egyébként jelenleg is vannak olyan díjcsomagjai, melyekkel teljesen kihajtható az LTE-hálózat nyújtotta villámgyors letöltési tempó, illetve kapható több, Cat4-es modemmel ellátott készülék a szolgáltatónál (pl. LG G3 vagy Samsung Galaxy S5).

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A kék propelleres szolgáltatónak szüksége is van rá, hogy valamivel meg tudja különböztetni saját iPhone-ajánlatát a versenytársakétól, mivel az ár tekintetében vélhetően kevés mozgástere lesz. Emellett a cégnek szembe kell néznie azzal a jelenséggel is, hogy az iPhone-felhasználók nagy részét már évekkel ezelőtt magához láncolta a Telekom, ennek a levét pedig már a Vodafone is megitta, mely ezért jóval kevesebb prémium ügyfelet tudott lefölözni magának, hiába kezdett el iPhone-t forgalmazni négy éve. A piros szolgáltatót kifejezetten nehéz helyzetbe hozhatja most, hogy két versenytársával ellentétben egyáltalán nincs LTE-lefedettsége (ugyanakkor az UMTS900-as hálózatnak köszönhetően az országos 3G-s lefedettség messze felülmúlja a versenytársakét).

A Telenor a hálózati paraméterek (köztük az LTE-elérés) beállításához külön segédletet mutat saját weboldalán, melyen a tegnap megjelent iOS8-as verzióhoz (az iPhone 6 alapesetben ezzel érkezik) is található már útmutató.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról