Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 18. 08:57

Magyarországra érkeztek a Lenovo telefonjai

A legnagyobb mobilgyártók közül egyedül a Lenovo nincs jelen a hazai piacon, ez most megváltozik, a cég az év végéig számos készülékét Magyarországon is forgalmazni kezdi.

A Lenovo főleg a hazai piacon elért sikereinek köszönhetően már a világ negyedik legnagyobb okostelefon-gyártója, de a globális piacot meghatározó cégek közül szinte egyedüliként eddig nem volt jelen Magyarországon ezekkel a készülékekkel. Most ez megváltozik, a vállalat itthon is elkezdte forgalmazni telefonjait.

Elsőként Kínában kezdte el forgalmazni okostelefonjait a Lenovo, de a vállalat nemzetközi terjeszkedése során Ororszország, Ukrajna, Románia, Csehország, Görögország és Szerbia mellett Magyarországon is elkezdi értékesíteni a készülékeit - az Egyesült Államokat és Nyugat-Európát pedig a Google-tól megvásárolt Motorola segítségével hódítaná meg a cég. Lukács Anita, a Lenovo magyarországi leányvállalatának vezetője szerint a cél a PC-piachoz hasonlóan meghatározó piaci pozíciót szerezni itthon is.

S860: 4000 milliamperórás akkumulátor

A magyarországi kínálatban első körben négy középkategóriás modell kerül be. Ezek közül a legérdekesebb a "kimeríthetetlen" szlogennel hirdetett S860, amely 4000 mAh kapacitású lítiumpolimer akkumulátorral rendelkezik és a Lenovo 3 napos üzemidőt ad meg rá. Egyebekben a készülék egy nagy kijelzős középkategóriás modell jellegzetességeit hordozza, 5,3 hüvelykes kijelzője csak 720p felbontású, MediaTek processzorában négy Cortex-A7 mag dolgozik egy Mali 400MP2 grafikus vezérlő társaságában. A RAM 2 gigabájtos, a beépített háttértár pedig 16 gigabájtos, ami nem is bővíthető.

Az előlapi kamera 1,6 megapixeles, a hátlapi pedig 8 megapixeles, autófókuszos, LED vakuval. Feltehetően a nagy akkukapacitás az elsődleges oka, hogy az S860 egy picit vastagabb mint az a kategóriában megszokott (10,3 mm) és a tömege is tekintélyes 190 gramm. Cserébe a hátlap szálcsiszolt fém és nem csak arra hasonlító műanyag. NFC nincs és LTE hálózatokra sem lehet csatlakozni az S860-nal.

A többiek

A telefon kistestvérének is tekinthető az S850, amely 5 hüvelykes (720p) kijelzővel rendelkezik. A rendszerchip az S860-ban is használt MediaTek MT6582, azonban ebben a telefonban csak 1 gigabájt a rendszermemória - a háttértár itt is fix 16 gigabájt. A gyengébb hardver mellé viszont jobb kamera került, a hátlapi optika 13 megapixeles, az előlapi pedig 5 megapixeles. A Lenovo S850 csak 8,2 milliméter vastag és 140 grammot nyom, mivel ez a készülék nélkülözi a nagytesó akkumulátorát, a lítiumpolimer áramforrás kapacitása 2150 mAh. Az előlap és a hátlap egyaránt üveg.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az S860 és S850 mellett még két alsóbb kategóriás készülék kerül be a hazai kínálatba most: A Lenovo A859 és az A536. Előbbi egy 5 hüvelykes (720p) kijelzős mobil az S-modellekben is látott négymagos processzorral, 1 gigabájt RAM-mal, 8 gigabájt háttértárral, amely memóriakártyával bővíthető. Az akkumulátor azonban itt csak 2250 mAh kapacitású. Ugyanúgy 5 hüvelykes a kijelzője az A536-nak, de a felbontás itt már csak 480x854 pixel, a hátlapi kamera 5 megapixeles,

Saját appokkal

A fenti Lenovo telefonok mindegyike két SIM-et kezel és Androidot futtat, mégpedig a jelenleg elérhető legfrissebb verziót (4.4 KitKat). A telefonokra a Lenovo előre telepíti több saját fejlesztésű alkalmazását (SYNCit, SHAREit, SECUREit, SNAPit, SEEit), valamint a Route 66 navigációs alkalmazást is például. Lukács Anita, a Lenovo hazai vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az év végéig tovább bővül az elérhető modellek kínálata és Magyarországon is megvásárolhatók lesznek a VIBE csúcsmodellek, köztük a berlini IFA-n most bemutatott VIBE X2 is.

A Lenovo okostelefon modelljei a mai naptól a Média Markt, az Extreme Digital, az Expert Magyarország, az Euronics és a BestByte üzletekben vásárolhatóak meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról