Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 16. 11:21

A magyar szerver- és tárolópiac is csökkent a nyáron

Magyarországon a második negyedévben a szerverek és a tárolók piaca egyaránt jelentősen zsugorodott 2013 azonos időszakához mérve, derül ki az IDC adataiból.

A globális szerverpiac a második negyedévben csak enyhe növekedést tudott produkálni, Magyarországon azonban meredeken estek az eladások az IDC adatai szerint. Ugyan a leszállított gépek száma 1,9 százalékkal növekedett és meghaladta a 3600 darabot, a gépek összértéke meredeken csökkent: a 11,8 millió dollárra becsült forgalom 2013 második negyedévéhez képest jelentős, 22 százalékos visszaesést jelent. A magyar szerverpiac nagyját már évek óta az x86 processzoros gépek adják, nem volt ez másképp a most véget ért negyedévben sem, az IDC szerint a leszállított rendszerek közül csak kevesebb mint harmincban dolgozott nem-x86 processzor.

"Kiugró mennyiségű és értékű projekt a negyedévben szerverfronton nem volt, leginkább a meglévő géppark upgrade-jei zajlottak" - mondta lapunknak Bagi Bence, az IDC elemzője, aki szerint a konszolidáció és a cloud mellett a virtualizáció mozgatja a piacot. Ennek ugyanakkor némileg ellentmond, hogy a leszállított gépek átlagára jelentősen csökkent, vagyis a vevők inkább az olcsóbb, kevéssé felszerelt konfigurációkat vásárolták ebben a negyedévben.

A szervergyártók rangsorát szokás szerint a HP vezette, megelőzve a Dellt és az IBM-et, negyedik a Fujitsu, ötödik pedig a Cisco, amely UCS rendszereivel mindössze pár év alatt verekedte be magát az élmezőnybe.

A tárolópiac is csökkent

A tárolópiacon a szerverpiachoz hasonló tendenciák voltak jellemzőek, a piac mérete (leszállított kapacitás) alig változott, miközben az eladott rendszerek értéke meredeken csökkent. Ennek legvalószínűbb oka ugyanaz lehet, ami a szerverpiacot is hátráltatja: alig vannak állami vásárlások, a gazdasági bizonytalanság közepette pedig az informatikára jellemzően sokat költő szektorok (pénzügy, távközlés) is óvatosak a nagy beruházásokkal.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ennek köszönhetően a hazai piacon leszállított tárolókapacitás éves szinten nem hogy nem nőtt, de zsugorodott, 14 petabájtra, miközben az eladott gépek értéke több mint 30 százalékkal 7,5 millió dollárra zuhant. "A beszerzéseket elsősorban az adatközponti konszolidáció vezérli, illetve a saját, céges felhő fejlesztése, ami óhatatlanul egyre nagyobb adattömeg generálásával jár" - kommentálta a hazai trendeket Bence, hozzátéve, hogy az árak csökkenésével Magyarországon is elérhető közelségbe kerülnek az SSD-ket és HDD-ket vegyesen alkalmazó hibrid tárolók, így hamarosan itthon is nagy számban elterjedhetnek.

A gyártó rangsort az EMC vezette, mégpedig igen meggyőző fölénnyel. A második helyen a HP, a harmadikon pedig az IBM állt, megelőzve a NetAppot és az Oracle-t, amely elsősorban a ZFS Storage Appliance révén ér el sikereket Magyarországon. Ahogy a szerverpiacra, úgy a tárolópiacra is igaz, hogy Magyarország viszonylag kis ország, kis piaccal, így már egyetlen üzlet megkötése vagy elmaradása is jelentősen befolyásolja a gyártók erősorrendjét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról