Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 11. 16:09

Ötmillió Chromebook fogyhat idén

Kiadta elemzését a Chrome OS-t futtató gépek piacáról a Gartner. A dokumentum szerint a szegmens robbanás előtt áll a rendszer, idén 79 százalékos lehet a növekedés, néhány éven belül pedig 14,4 millió darab is fogyhat a Chrome-os gépekből. Közben az Acer is bemutatta legújabb modelljét, amelyben a Tegra K1 dolgozik, igény szerint FullHD kijelzővel, egészen jó áron.

Tetszik, vagy sem, a Gartner az üzleti életben fontos iránytű, a cég által készített elemzések fontos szerepet játszanak a különböző döntések előkészítésében. Ha a Gartner azt mondja, hogy a Chromebookok megérettek már az üzleti felhasználásra, annak rövidebb-hosszabb időn belül valós hatása lehet a piacon is. Márpedig a piackutató nem kevesebbet állít, mint hogy az amerikai iskolák meghódítása után áttörést érhet el a Google asztali rendszere az otthoni felhasználók és a cégek körében is.

A Gartner adatai szerint tavaly 2,9 millió Chrome OS-es eszköz fogyott világszerte, idén pedig a trendek szerint már 79 százalékos növekedéssel 5,2 millió darab fogyhat. A növekedés azonban ezt követően sem lassul érdemben, 2017-re ugyanis mintegy 14,4 millió darab találhat gazdára. Azt azért érdemes látni, hogy ez a PC-eladásoknak továbbra is csak töredéke lesz a mintegy 320-350 millió darabos teljes piacon ez három év múlva is csupán 4,8 százalékot tesz ki - nagyságrendileg ekkora az Apple PC-piaci részesedése is.

Az iskolák imádják

Tavaly a Chromebook eladásait elsősorban az amerikai oktatási szektor hajtotta meg, az általános és középiskolák egyszerűen nem tudnak betelni a Chrome OS-szel. Ezt illusztrálja, hogy a Dell például saját Chromebookjának online forgalmazását fel is függesztette nemrég az iskolakezdésig, az oktatási intézmények ugyanis a teljes gyártási kapacitást (és a korábbi raktárkészleteket is) befoglalták.

Chromebook-töltő széf az iskolában: egész iparág épült köré.

A Google az igényekre gyorsan reagálva készített a Chrome OS mögé egy teljes Chromebook menedzsmentkonzolt is, amellyel akár több ezer gép (és több ezer felhasználó) is viszonylag kényelmesen kezelhető. Egy nagyvállalati rendszer tudásához ez messze nem ér fel, de rengeteg iskola igényeit maximálisan ki tudja elégíteni, van lehetőség az elérhető weboldalak korlátozására (akár kizárólag az iskola saját szerverére szűkíteni azt), előtelepíteni egyes Chrome-appokat és kezelni a felhasználókat (csoportok, beállítások, jogosultságok, stb.). A különböző gyártók, például a Dell ezen túlnyúlóan saját menedzsmentszoftvert is kínálnak, amellyel ez a funkcionalitás tovább bővíthető.

A Chrome OS sok tekintetben elképesztően fapados, például képtelen Java webappletek futtatására, a natív alkalmazások hiányáról nem is beszélve - friss tesztünk itt olvasható a rendszerről. Az e-tananyagok megjelenítésére azonban alkalmas, dokumentumok megnyitása-szerkesztése, PDF-ek megjelenítése nem okoz problémát, a széles körben elterjed webes e-learning platformokon pedig a böngésző köré épített rendszer elemében van. A webes Google Docs ugyan továbbra is csak korlátozott kompatibilitást mutat a Microsoft Office csomagjával, azonban ha az intézmény teljesen Google Appsre áll át (vagyis a beadandó írása és javítása is a Google rendszerében történik), akkor ez nem akadály.

Következő lépés: konzumer és üzlet

A Gartner piacelemzői szerint küszöbön áll a Chromebookok és Chromeboxok megjelenése az üzleti életben is. A rendszer egyszerűsége ugyanis rengeteg helyen nem hátrány, hanem éppen hatalmas előny: ahol egy böngésző futtatása is elegendő a webes felület eléréséhez, ott egy kizárólag ezt a böngészőt tartalmazó rendszer biztonsági és menedzsment-szempontból is előrelépés lehet. A piackutató szerint a bankok, pénzügyi szolgáltatók, ingatlanügynökségek, hotelek vezethetik be a Chrome OS-es rendszereket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A Chromebookok és a cloudalapú rendszerek bevezetésével a cégek profitálhatnak, az eszközök menedzsmentjéről a sokkal fontosabb adatmenedzsment felé fordulhatnak" - mondja Isabelle Durand, a Gartner vezető elemzője. A céges áttörés azonban várat még magára, a cégek "megnézték a Chromebookokat, de nem vettek sokat"- mondja Durand. Ez azonban nem lesz mindig így, az eszközök "kinyithatják az ajtót az üzleti piac felé".

Nincs meg a kétharmad

A tavalyi toplistát toronymagasan a Samsung nyerte, a cég ARM-os gépe megszerezte a piac majdnem kétharmadát, 64,9 százalékig jutott. A második helyet az Acer gyűjtötte be, a tajvaniak agresszíven támadták a piac alsóbb szegmenseit és jó árpolitikával a konzumer szegmensben is jól teljesítettek. A harmadik helyet holtversenyben a HP és a Lenovo vitte, mindkettő agresszíven támadta a fent említett oktatási piacot, amelyben mindkettőnek jó beágyazottsága van. Érdekes módon egészen eltérően támadták a piacot, a HP inkább a nagyobb, 14 hüvelykes kijelzőben érezte a kiugrás lehetőségét, míg a Lenovo a masszív, strapabíró ház iránt látott nagyobb keresletet.

A tárgyév végén mutatta be a Dell saját gépét, így csak 0,3 százalékos részesedést ért el, gyakorlatilag nem produkált látható eladásokat. Idén azonban ez már drámaian változhat, a cégnek ragyogó kapcsolata van mind az intézményi vásárlókkal, mind a végfelhasználókkal, így idén már egészen biztosan előkelő helyen szerepel a texasi vállalat.

Acer Chromebook 13, az első NVIDIA K1-es

Az Acer pedig ma jelentette be legújabb Chromebookját, amely a Chrome OS-es gyártók közötti kemény fantázátlansági versenyben is komoly sikert jelentő Chromebook 13 nevet kapta. A suta név ellenére a gép nagyon érdekes, ugyanis az NVIDIA új mobilchipjére, a Tegra K1-re épül. A gépből négy modell érhető el, kisebb és nagyobb pixelsűrűséggel (1366x768 és FullHD felbontással) illetve 2 és 4 gigabájt operatív tárral. A kisebb felbontást választók az akkus üzemidővel is jobban járnak, a gyártó szerint nekik 11 helyett 13 órán keresztül tart majd a 48 Wh-s áramforrás.

A gépben dolgozó Tegra K1 sajnos még a legelső iteráció, amely a Cortex-A15 magokat dolgoztatja 4+1-es felállásban. Emiatt CPU-teljesítményben nincs lényeges különbség a szintén 4 Cortex-A15 magot használó Samsung és HP Chromebookokkal szemben. Sokkal nagyobb a differencia a grafikus teljesítményben, a Tegra K1 igen komoly GPU-t kapott, 192 futószalaggal, amely az NVIDIA szerint mintegy háromszor gyorsabb, mint a versenytársak grafikus egységei. A gyártó szerint ennek a Chromebookok esetében is van relevanciája, jönnek hamarosan a WebGL-t használó, böngészőben futó 3D-s játékok és alkalmazások (a cég kettőt említ, Miss Take és Oort Online), és mára elkészült az Unreal Engine 4 illetve az Unity 5 grafikus motor WebGL-es portja is.

A 13 hüvelykes gépek szokatlanul nehéznek ígérkeznek, az Acer specifikációja szerint hajszálpontosan 1,5 kilogrammos tömegűek, ehhez 1,8 centiméretes vastagság társul. Ez valószínűleg tudatosan vállalt kompromisszum, a hatalmas akku és a nagyobb kijelző együtt felelős ezért a tömegért-méretért. A fotók alapján az ipari formaterv kifejezetten kecses lett, ebben szerepe van a teljesen passzív hűtés kis helyigényének is. A legolcsóbb modell 280 dolláros, a legdrágább pedig 380 dolláros nettó listaáron lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról