Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 4. 12:44

Lehet tovább kicsinyíteni a Raspberry Pit!

Azok kedvéért, akik a Raspberry Pi teljesítményét elegendőnek, de a méretét és tömegét túl nagynak találják, a koreai Hardkernel elkészített egy lényegesen kisebb változatot. Az ODROID 30 dollárért vásárolható meg.

A koreai Hardkernel oldalán tűnt fel az ODROID-W névre hallgató aprócska PC, amely a gyártója állítása szerint a nagy sikerű, ma már több millió példányban eladott Raspberry Pi szinte összes képességét kínálja, azonban sokkal kisebb méretben, így akár hordható eszközökben is alkalmazható.

Az ODROID-W szíve egy 700 MHz-es Broadcom BCM2835 processzor, amely a Raspberry Pi eszközökön is megtalálható, mellette 512 megabájt LPDDR2 SDRAM kapott helyet az aprócska kártyán. A helytakarékosság érdekében az Ethernet-csatlakozót a gyártó lespórolta az eszközről, a HDMI-kimenetet micro HDMI-re cserélte, a memóriakártya-foglalatot pedig microSD foglalatra, szintén a méretek csökkentése érdekében. Az áramellátás megoldható a microUSB-aljzaton keresztül, de került az ODROID-ra egy csatlakozó, amelyen keresztül lítiumpolimer akkumulátorral lehet táplálni.

Bár a Raspberry Pi sem nevezhető kimondottan nagynak a maga 85x56 milliméteres méretével, az ODROID-W még ennél is jóval kisebb, csupán 60x36 milliméter alapterületű. A gyártó szerint ez már alkalmas arra, hogy különféle hordható eszközök (prototípusai) épüljenek rá, a cég által közzétett videó egy ODROID-alapú órát mutat be - ezen jól látszanak a készülék méretei. Az ODROID-W szoftveresen kompatibilis a Raspberry Pi-jal, az arra írt operációs rendszerek ezen is használhatók.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Annak érdekében, hogy az eszközt bővíteni is lehessen, a gyártó megtartotta a Raspberry Pi 13x2 tűs bővítőcsatlakozóját - persze ha ezt kihasználjuk, a méret is növekedik. A gyártó webáruházában változatos külső perifériák kaphatók, figyelemre érdemes a Docking Board névre keresztelt extra, amelyen nem kevesebb mint négy teljes értékű USB-csatlakozó található meg egy Ethernet-aljzat és egy 2,2 hüvelykes, 320x240 pixel felbontású LCD-kijelző mellett. Jutott erre a bővítőre egy audiokimenet is.

Az ODROID-W a koreai gyártó webáruházából 30 dollárért vásárolható meg, ha valaki türelmetlen, és nem tudja kivárni a 2-4 hétre becsült szállítási határidőt, egy német oldalon is megrendelheti, 35 euróért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról