Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 24. 12:59

Több felhasználótól sem riad vissza az ASUS routere

Egyszerre több felhasználót is képes beamforming adatkapcsolattal kiszolgálni az ASUS legújabb, RT-AC87 nevű routere. A csúcskategóriás készülék maximális adatátviteli sebessége 5 gigahertzen másodpercenként 1,73 gigabit - és az ára is ennek megfelelően alakul.

Új, csúcskategóriás routerről rántotta le a leplet az ASUS, amelynek különlegessége, hogy egyszerre több felhasználót is képes beamforming adatkapcsolattal kiszolgálni. A kétsávos, RT-AC87 névre hallgató eszköz a gyártó szerint a világ első ilyen konzumer routere. A router MU-MIMO-képes, azaz a 802.11ac szabványnak köszönhetően egyszerre több kapcsolódó eszköznek is képes több különálló jelet küldeni, illetve attól fogadni is.

A beamforminggal létrehozott adatstreamek sávszélessége felhasználónként akár 433 megabit is lehet. A technológia lényege, hogy az eszköz képes meghatározni, hogy hol helyezkednek el a hálózatra csatlakozott készülékek és a Wi-Fi jeleket célzottan feléjük továbbítja, a lehető legjobb jelerősség érdekében. A router maximális adatátviteli sebessége 5 gigahertzen nem kevesebb mint 1,73 gigabit másodpercenként - emellett a 2,4 gigahertzes sávon további 600 megabitet produkál. Az RT-AC87-ben egy Quantenna MU-MIMO chipset dolgozik, a tekintélyes sávszélesség pedig akár Full HD, vagy Ultra HD tartalmak otthoni streamelését is lehetővé teszi.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Igaz ugyanakkor, hogy a MU-MIMO kihasználásához a technológiát nem csak a Wi-Fi routernek, hanem  a csatlakoztatott eszközöknek is támogatniuk kell, így a megfelelő frissítések híján egyelőre valószínűleg kevés készülékkel lesz lehetőség kihasználni az RT-AC87 teljes kapacitását.

A routeren négy darab antennát találunk, továbbá egy USB-port is helyet kapott rajta, amellyel külső tárolókat is csatlakoztathatunk hozzá és a tartalmukat megoszthatjuk a hálózaton. Az eszköz a  webes ASUSWRT szoftverrel kezelhető, amelynek egyszerű felületével a cég szerint nagyjából fél perc alatt kész a beállítás. A készülékhez emellett a vállalat ASUS AiCloud 2.0 szoftverét is megkapják a vásárlók, amellyel saját üzemeltetésű online tárhely hozható létre. Ehhez persze szükség lesz egy külső merevlemezre, vagy egyéb tárolóra, amelyet az USB-porton a routerhez csatlakoztatunk, az alkalmazással aztán az itt tárolt fájlok bárhonnan elérhetők, illetve a Smart Sync funkció segítségével szinkronizálhatók is.

Az eszközbe mindezek mellett szülői felügyeleti opciók is kerültek, a csatlakozó készülékek online kapcsolatának szabályozására, illetve az AiProtection és Trend Micro funkciónak köszönhetően valós időben ellenőrzi a hálózatot malware-ek ellen, így a cég szerint még azelőtt képes lehet megfékezni azokat, mielőtt a számítógépet elérnék. A készülék már kapható, 270 dolláros fogyasztói áron, ezzel nem mondható éppen pénztárcabarát megoldásnak, ugyanakkor kétségtelen, hogy kategóriája csúcsát képviseli - már csak azt kell megvárni, hogy a Wi-Fi-re csatlakozó eszközök is felnőjenek hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.