Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 23. 16:19

Hazai fejlesztés: Lego-kompatibilis távirányító

A Lego szettben elérhető infravörös távirányító helyett készít modernebb, Bluetooth-alapú alternatívát egy hazai csapat. A SmartBrick segítségével internetre is köthetjük teremtményeinket, a lehetőségek szinte határtalanok.

Modern, okostelefonról is irányítható, rádiófrekvenciás vezérlőmodult készítene közösségi támogatással egy hazai csapat. A SmartBrick névre keresztelt termék Lego-kompatibilis, így saját építményekben is használható, de más területeken, például modellvasútban is alkalmazásra lelhet, kimondott célja a Lego 8884 infravörös vevő helyét elfoglalni, ezért méretében és kialakításában is ezt követi. A Lego termékéhez képest azonban a SmartBrick rádiós (egész pontosan Bluetooth-alapú) kommunikációt használ, így jóval nagyobb hatósugarú és nem igényel rálátást a távirányító felé.

Bluetooth-os autó

A vezérlőegység értelemszerűen kompatibilis a Lego villamos moduljainak működéséért felelős Power Functions szabványával, az alkotók a leggyakoribb komponenssel már tesztelték is a prototípust (például a 88004-es kódú szervomotorral vagy a 8883-as kódú közepes villanymotorral). A megoldás nem érzékeny a napfényre, és az érzékelőt nem is kell a legnagyobb láthatósággal rendelkező pontra szerelni, mivel a kommunikáció Bluetoothon keresztül történik, a távolság 100 méter is lehet. Egy SmartBrick 4 porttal rendelkezik, egy app pedig akár 16 vezérlővel tud kommunikálni, így akár 64 egyedi funkció is vezérelhető.

01:04
 

Demonstartion video - SmartBrick is the next level in remote controlling your LEGO®.

Még több videó

Ahogy feljebb említettük, a SmartBrick távvezérlőként okostelefont (illetve okostelefonos appot) használ, amely mindhárom nagyobb platformra, Androidra, iOS-re és Windows Phone 8-ra is elkészül. Az app vezérlőpanelje ráadásul tetszés szerint átszabható, így azokat a funkciókat tehetjük ki az érintőfelületre, amelyekre az általunk épített modellnek valóban szüksége van. A fejlett szoftverrel ráadásul akár saját firmware-t is írhatunk, amellyel a rutinfeladatokat a SmartBrick távvezérlés nélkül is képes megoldani, a Mindstorms platformnál jóval rugalmasabban.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az okostelefonos integráció egyébként egészen nagy távlatokat nyit, az eszközök például távolról, az internetről is vezérelhetőek, amennyiben az appot futtató telefont egyik oldalon (Bluetoothon) a SmartBrickhez, másik oldalon (mobilneten vagy Wi-Fin) az internetre csatlakoztatjuk. A készítőknek egészen nagyratörő terveik vannak a SmartBrick projekttel, a szoftveres vezérlés ugyanis látványos megoldásokat is lehetővé tesz. Rendezhető például Lego-verseny, amelyben mondjuk az autókat interneten keresztül irányítják a versenyzők. A megoldás szépsége, hogy ebben az esetben sem kell interferenciával számolni (mint hagyományos analóg RC esetében), a Bluetooth protokoll képes kezelni ezt.

Támogatásra vár

A projekt Kickstarter-oldala itt érhető el. Jelenleg az alsó limit 60 ezer brit fontból mintegy 27 ezer gyűlt össze, ez 453 támogató felajánlása. A 30 napos periódusból azonban még 21 hátra van, így van esélye, hogy a projekt sikerrel záruljon és beindulhasson a SmartBrick sorozatgyártása. Az elérhető felajánlások és az általuk (potenciálisan) biztosított ajándékok a fenti táblázatban láthatóak.

A SmartBrick fejlesztését egyébként a hazai Vengit végzi. A cég elsősorban backend-rendszerek fejlesztésével, üzemeltetésével, teljesítményhangolásával szerzett nevet magának, olyan referenciákkal, mint a Netpincér, a Prezi, a Ustream vagy a Vodafone, illetve az Ingatlan.com.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.