:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 17. 14:00

Nyomasztó a Qualcomm előnye az okostelefonos chipeknél

Közzétette az idei első negyedévre vonatkozó, okostelefonokba és tabletekbe szánt alkalmazásprocesszorok piacáról készített jelentését a Strategy Analytics. A Qualcomm lassan a mobilos piac Intele.

A Strategy Analytics piacelemző cég frissen publikált, de még első negyedévre vonatkozó adatai alapján az okostelefonos alkalmazásprocesszorok piaca 4,7 milliárd dolláros volt, ami éves szinten 25 százalékos növekedést jelentett. Az IDC szerint egyébként ugyanebben az időszakban az okostelefonok eladásai majdnem 29 százalékkal bővültek, ez azt jelenti, a szegmensben lassan de biztosan csökkennek az árak, mivel nem csak a telefongyártók, hanem a chipgyártók között is intenzív a verseny.

A Qualcommé a piac több mint fele

A telefonos processzorok piacán a legnagyobb szereplő továbbra is a Qualcomm. A vállalat korábban jó érzékkel ismerte fel, hogy a processzor mellé integrált baseband mennyire fontos szerepet tölt be, jelenleg a cég az integrált LTE-vel rendelkező chipek szinte egyetlen gyártója. Ennélfogva a csúcskategóriás, LTE-t támogató okostelefonok esetén nem is nagyon merül fel más alternatíva, még a saját chipgyártással rendelkező Samsung is Qualcomm processzorokat épít LTE-t támogató csúcstelefonjaiba (pl. Galaxy S5). A Qualcomm ezen a téren szinte de facto szabványnak számít, a gyártó chipjeit elsőként validálják a különféle hálózatokon, a kiegészítő chipek fejlesztésének referenciának számítanak és először készülnek el hozzájuk a szoftverek és driverek is például.

A Strategy Analytics szerint a Qualcomm az első negyedévben a terület 53 százalékát szerezte meg bevételarányosan, vagyis a céghez csak okostelefonos processzorok eladásából mintegy 2,5 milliárd dollár folyt be. A második helyen az Apple állt (az iPhone-okba gyártott processzorok piaci értékét a Strategy Analytics csak becsülni tudja), a harmadik pedig meglepetésre a MediaTek, amely elsősorban az alsóbb árkategóriás készülékekben népszerű. Megdöbbentő tény, hogy a három legnagyobb gyártó a piac több mint 80 százalékát tartja kézben, tehát mindössze 18 százalékon osztoznak a többiek: a Samsung, a Spreadtrum, a HiSilicon, az NVIDIA és az Intel például.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyorsjelentés szerint egyébként az NVIDIA, az Intel, a HiSilicon és a MediaTek voltak azok a gyártók az első negyedévben, amelyek legalább kétszeres vagy ennél nagyobb növekedést értek el bevételben egy év alatt, de az Apple, Qualcomm, Spreadtrum és a Marvell is kétszámjegyű százalékos bővülést produkált. Az elemzőcég szerint a piac továbbra is lendületesen bővül és elég nagy ahhoz, hogy számos gyártót eltartson.

A tabletek terén az Apple vezet - most még

A tabletekbe szánt processzorok ennél jóval kisebb piacot jelentenek, mivel tabletből összességében is jóval kevesebb fogy adott idő alatt mint okostelefonból - a Strategy Analytics számai alapján ezek forgalma az első negyedévben 912 millió dollár volt mindössze, ez éves szinten 30 százalékos bővülést jelent.

Ebben a szegmensben még az Apple vezet, köszönhetően az iPadek óriási sikerének, de a 20 százalékos részesedéssel rendelkező cupertinói gyártó nyakában már ott liheg a 18 százalékkal álló Qualcomm, amelynek bevétele az SA becslése szerint ötszörösére nőtt egy év alatt. A harmadik helyet az Intel szerezte meg, köszönhetően néhány nagy gyártóval kötött megállapodásnak, illetve a windowsos tabletek lassú térnyerésének. Az Intel részesedése 11 százalék volt az első negyedévben, jelenti a Strategy Analytics.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.