:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 16. 11:41

Csúcstelefonokba szánja 64 bites processzorát a MediaTek

Új, csúcskategóriás okostelefonokba szánt processzort jelentett be a MediaTek. Az MT6795 névre hallgató nyolcmagos chip 64 bites, LTE-képes és támogatja a 2K felbontású kijelzőket. A lapkával felszerelt első készülékek még idén megérkezhetnek.

Megérkezett a MediaTek legújabb csúcskategóriás mobilprocesszora, az MT6795. A 64 bites lapka a gyártó szerint kategóriájában a világon elsőként támogatja natívan a 2K, azaz 2560x1600 pixel felbontású kijelzőket. Az okostelefonokba szánt chipben nyolc mag dolgozik, a vállalat által "True Octa-core"-nak nevezett konstrukcióban. A magok legnagyobb órajele 2,2 gigahertz, a SoC emellett természetesen LTE-hálózatokra is képes csatlakozni, maximálisan 150 megabites letöltési sebességgel.

A lapka hőmérsékletének szabályozásáról és a magok összehangolásáról a cég saját fejlesztésű CorePilot technológiája gondoskodik, amely egyben a kétcsatornás, 933 megahertzen ketyegő LPDDR3-as memória kezelését is lehetővé teszi az okostelefonokban. A vállalat szerint a chip a komolyabb multimédiás feladatokkal is könnyedén megbirkózik, az új rendszert ugyanis több figyelemreméltó képességgel is felszerelték, mint például a 120 hertzes kijelzők támogatása, illetve a másodpercenként nem kevesebb mint 480 képkockás sebességű full HD videók rögzítése, látványos szuperlassítások készítéséhez. Az MT6795 emellett a 802.11ac szabványú Wi-Fi, Bluetooth, FM, GPS, GLONASS, Beidou és az ANT+ hálózatokat is támogatja, ráadásul egy kiegészítő áramkörrel a vezeték nélküli töltést is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A lapkával a MediaTek elsősorban a közeljövő 64 bites androidos zászlóshajóit veszi célba - ugyanakkor más felhasználási területek sincsenek kizárva, különösen miután a vállalat nemrég egy "Moose" névre hallgató kísérleti lapkát adott a nyílt forrású Chromium OS repository-hoz. A lépés azt sejteti, hogy a gyártó fontolgatja a belépést a Chromebook piacra, amelynek egyébként sem magas árait olcsó chipjeivel még lejjebb srófolhatná. Miután Intelre épülő Chromebookokat már 199 dollárért is kaphatunk, a MediaTek és a hasonló chipgyártók belépése a területre eddig példátlanul olcsó notebookokat eredményezhet.

A most bejelentett MT6795 esetében persze még korai lehet ilyen találgatásokba bocsátkozni, a lapka kétségtelenül telefonokban debütál majd. Bár a vállalat egyelőre nem közölte partnereinek listáját, esetében vélhetően nem a Samsunghoz, a Sony-hoz vagy az LG-hez hasonló gyártókra kell gondolni, valószínűbb, hogy a chip eleinte legalábbis inkább az exkluzívan Ázsiában kapható készülékekben indul terjedésnek. A MediaTek üzleti fejlesztésekért felelős alelnöke Mohit Bhushan szerint a processzor először a kártyafüggetlenül nagyjából 350 dollárért kapható és annál drágább telefonokban tűnik majd fel, várhatóan még az év vége előtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.