Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 11. 14:11

Hatalmas szuperszámítógépet épít a Cray

A Cray nyerte el az amerikai National Nuclear Security Administration (NNSA) megbízását és szuperszámítógép építésére. A Trinity nevű gép büdzséje több mint 170 millió dollár, közel 40 milliárd forint.

Több mint 170 millió dolláros megbízást nyert el a Cray, a mérnöki-tudományos rendszereiről ismert amerikai vállalat építheti a Trinity nevű szuperszámítógépet, amelyet nukleáris kísérletek szimulálására fognak használni az Egyesült Államokban. A hírre a vállalat részvényeinek árfolyama majdnem 16 százalékkal emelkedett meg, ami nem csoda, a 170 millió dolláros összeg a cég történetének egyik legnagyobb megrendelése és hozzávetőleg harmada a teljes éves árbevételének - 2013-ban a cég 525 milliós bevétel mellett 32 milliós nettó eredményt tudott kigazdálkodni.

Az Egyesült Államok a 90-es évek eleje óta nem folytat atomkísérleteket, a nukleáris arzenálját kizárólag szimulációk segítségével fejleszti, ennek érdekében pedig hatalmas számítási kapacitást állít csatasorba az National Nuclear Security Administration (NNSA). A szervezet közleménye szerint a 2015-ben épülő Trinity alkalmazásszintű teljesítménye legalább nyolcszor akkora lesz mint az NNSA által jelenleg használt leggyorsabb szuperszámítógépé - a Cielo nevű gép sebessége meghaladja a 800 teraflopsot, a Trinity ez alapján 6,4 petaflops körüli sebességet érhet el, vagy ennél többet. Ekkora teljesítménnyel a Top500 lista hatodik helyére lehetne kerülni jelenleg.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Cielót szintén a Cray építette, még Opteron processzorokból - a szuperszámítógépben nyolcmagos, 2,4 GHz-es Opteron 6136 chipből összesen több mint 13 ezer darab található, a Trinity azonban már Intel-alapú lesz. A vállalat a jövőben várható Haswell-generációs Xeonokra és Knights Landing generációs Xeon Phi gyorsítókra alapozza a Cray XC30 rendszert, amelyhez 82 petabájt kapacitású Cray Sonexion háttértár kapcsolódik majd.

A Cray közleménye szerint a 174 millió dolláros szerződéses összeg 2015 közepe és 2016 vége között folyik majd be, vagyis feltehetően ekkor történik a rendszer üzembe állítása is. Kíváncsian várjuk, a Top500 rangsorban hol végez majd a Trinity.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról